Video České národní banky

Video České národní banky Zdroj: Youtube.com

Video České národní banky: Tak trochu propaganda

Naše centrální banka si nechala zhotovit propagační video, najdete ho na YouTube. Samotné video z dílny Pavla Koutského je jako vždy skvělé, úžasné a vtipné. Obsahově a informačně ale celkem primitivní sebechvála.

Superskvělá centrální banka se ve videu šermuje s inflací, neboť hlavním cílem ČNB je oficiálně péče o cenovou stabilitu. Z videa vyplývá, že inflace (tady ve smyslu zvyšování cenové hladiny) vzniká kdesi v ekonomice vzájemným honěním cen a mezd.

 

 

Ve videu je zcela správně ukázáno, že ekonomika se někdy inflací opíjí a pak je z toho těžká kocovina (=hospodářská recese). Ale ve skutečnosti ve videu nikde nenajdeme pravdu, tedy že inflace vzniká právě v centrální bance. Kde se ty nové peníze asi berou? Kdopak v Česku inflaci cíluje, tedy vytváří? ČNB!

 

Po česko-slovenské měnové odluce v únoru 1993 bylo v oběhu 38 250 000 000 Kč, letos v únoru 387 219 000 000 Kč. To je během 18 let desetkrát tolik. To znamená, že průměrná roční inflace (tady ve smyslu nafukování peněžní zásoby) v Česku byla skoro 14 procent. To je základ pro zvyšování cen.

 

 

Ne že by Česká národní banka vynalezla centrální bankovnictví, které s sebou přineslo trvalé znehodnocování peněz. Dokonce se dá říct, že ČNB znehodnocuje v porovnání s jinými státy (třeba USA) naši měnu o hodně méně. Přesto ale ve videu zapomíná na jednu podstatnou věc.

 

Jen tak je tam řečeno, že papírové peníze nahradily zlato. Jenže ono to bylo poněkud složitější. „Papírky“ vznikaly nejdřív jako poukaz na zlato, jež bylo uložené třeba v bance. Peněžní zásoba se tak nemohla zvyšovat podle libovůle centrálních bankéřů a její tiskárny (i když se o to různí panovníci a podvodníci neustále s většími či menšími úspěchy pokoušeli). Až se vznikem centrálních bank dostala skupina lidí takovou moc.

 

Mimochodem superskvělá Česká národní banka prodala většinu zlata v devadesátých letech