Zlaté cihly

Zlaté cihly Zdroj: Profimedia.cz

Proč se propadla cena zlata?

Cena unce žlutého kovu spadla během 50 hodin o nějakých 170 dolarů. Novinové titulky hlásají konec zlaté horečky a výprodejní paniku. Vševědělové se usmívají, že to říkali. Pravda je ale jiná, hodně administrativní. Změnily se podmínky pro obchod se zlatem ve velkém množství.

Abychom věděli, o čem se teď právě bavíme: Na začátku července se unce zlata obchodovala za 1500 dolarů, před dvěma dny, v úterý ráno za 1900 dolarů, ve čtvrtek ráno je cena kolem 1730 dolarů. Pokud nemáte žaludek na to, že po překotném nakupování zlata v obavách z činnosti politiků a zvýšení ceny o 400 dolarů během pár týdnů, přijde korekce třeba o polovinu, není dnešní doba pro vás.

 

Pro doplnění: začátkem roku byla unce asi za 1370 dolarů, začátkem loňského roku 1100 dolarů, začátkem roku 2009 za 870 dolarů, začátkem našeho tisíciletí za 270 dolarů. Pro někoho je to důkaz, že cena půjde dolů, protože prostě rostla moc. Pro jiné je to důkaz, že pokles o 170 dolarů je marginální.

 

 

Ano, korekce z překotného nakupování je běžná věc, ale tady se stalo ještě něco jiného. Dvě burzy, na nichž se obchoduje zlato ve velkém, zvýšily marže (margin). Nejdřív Šanghajská burza o 26 procent. A pak americká CME o 27 procent, když už před dvěma týdny zvýšila marži o 22 procent. Co to znamená?

 

Ve velkém je zlato obchodováno pomocí něčeho, čemu se říká finanční páka. Ta umožňuje obchodníkovi otevřít pozici na zlatě (nebo na čemkoliv jiném) ve výrazně vyšší částce, než ve skutečnosti má k dispozici. Jakou minimální část peněz svých pozic k tomu potřebuje, určuje například právě CME. A určuje to pomocí marže (margin). Když ji zvýší, musí obchodníci dodat peníze, nebo část pozic uzavřít a vycouvat. To se přesně stalo. Menší investoři byli nařízením vytlačeni.

 

V kombinaci s potřebou korekce po velkém růstu ceny zlata se to stalo důvodem pro rychlý propad ceny unce (zároveň stažené peníze podporou pro akcie). Důvod pro trvalý pokles ceny ale neexistuje. Mnoho lidí říká, že cenu zlata vyhnaly nahoru jen obavy o ekonomiku a nedůvěra ke krokům politiků. Něco se na tom snad změnilo? Už jim věříme?

 

Cena klidně může vyklesat až na 1700 dolarů nebo nějakou podobnou magickou hranici. O dalším pohybu rozhodne třeba očekávaný projev šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho (dnes) a jeho signály o dalším tištění peněz, nebo zprávy o vývoji ekonomik. Každopádně už sám rychlý propad vytvořil prostor pro korekci směrem vzhůru.

 

Výprodejní panika na zlatě se odkládá.