Maskot Bob v hledišti během utkání českého týmu

Maskot Bob v hledišti během utkání českého týmu Zdroj: Pavel Mazáč / Sport

Viliam Buchert: Ztopoření národa, české hokejové šílenství, není Fiala jako Fiala a politici jako fanoušci

Není to poprvé a není to naposledy, co se český národ „ztopořil“ při významné sportovní události. Provází to vždy pozitivní energie a když k tomu cinkne i medaile, navíc na hokejovém šampionátu na domácí půdě, je to skvělé. Sport je i významná společenská věc a zasahuje i do politiky. Co jsme mohli vypozorovat v tomto směru? Že není Fiala jako Fiala, že máme po letech sportovního prezidenta, že nejsme nacionalisté, že dotace do sportu se nemusí jen rozkrádat a že na hokeji se lidi neperou jako pitomci na fotbale.

Pokračování 2 / 6

Fiala v laufu

Komu bude fandit babička? Kevin Fiala má jasno!

Na sociálních sítích se objevil vtip: Za Petra Fialy z hokejového mistrovství světa dvě medaile (v roce 2022 a letos), za Andreje Babiše nula. I ta Babišem slibovaná hala v Brně se začala stavět za současné vlády. A navíc ten Fiala i skvěle hraje. Tedy švýcarský útočník Kevin Fiala, který má české rodiče a jedním z jeho prvních trenérů byl jeho tatínek Jan. A na letišti po příletu do Prahy Kevina vyzvedla jeho babička, která žije v Česku. To je krásný příběh.

Pokračování 3 / 6

Fandící prezident

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou na hokejovém zápasu Česko-Finsko (10.5.2024)

Prezident Petr Pavel umí létat, skákat padákem, jezdí na motorce (a také na ní padá), chodí po horách a několikrát se teď objevil i na hokeji. Dokonce na střídačce naší reprezentace. Novinkou bylo, že na hokej zavítala i jeho manželka Eva, což v prvních dám u nás není obvyklé. Jaký to rozdíl od Miloše Zemana, který se věnoval jiným kratochvílím. A na Pavla diváci v hale nepískali, ani to není u politiků zvykem.

Pokračování 4 / 6

Nejsme nacionalisté

Čeští fanoušci před semifinále MS v hokeji 2024

Sice to není žádná novinka, ale Češi i při mistrovství světa v hokeji ukázali, že nejsou žádní vypjatí nacionalisté. To je vlastnost, která většinu národa naštěstí zatím míjí. Nezmění to ani pár křiklounů jako je Tomio Okamura a jeho hraní si s ukrajinskou kartou. Virvál při „Kdo neskáče není Čech, hop, hop hop!“ naopak působí báječně, nabíjí diváky i hráče energií a skákat může i ten kdo není Čech. Prospívá to navíc tělu.

Pokračování 5 / 6

Ach ty dotace

Děti v hokejové škole pod patronátem Jaromíra Jágra

Národní sportovní agentura podpořila mistrovství světa v hokeji částkou 200 milionů korun. Když to člověk slyší, tak mu zatrne, protože víme v jaké černé díře končily třeba dotace v případě tenisu a dalších sportů. Ale snad to tentokráte bude v pohodě a poměrně vysoká suma pomůže přitáhnou mladé kluky a holky (ano, máme i dobré hokejistky) k tomuto krásnému, ale dost drahému sportu.

Pokračování 6 / 6

Neperou se

Čeští fanoušci během zápasu se Švýcarskem

Na hokeji je pak skvělé, že se na něm lidé neperou jako na fotbale. Ne, že by se nevyskytly někdy někde nějaké excesy, ale mistrovství v Česku bylo v tomto příkladné, jak by to mělo vypadat. Nebyly potřeba žádné policejní manévry. Přišlo i hodně žen a dětí, fanoušci z různých zemí seděli vedle sebe promícháni v halách, fandili a popíjeli pospolu ve fan zónách, nehajlovali a neřvali rasistické urážky. Pitomci z fotbalu byli na chvíli zapomenuti.