Video placeholde
Tady Havel, slyšíte mě
Režisér filmu Tady Havel, slyšíte mě? Petr Jančárek: Proč film dokončil až po letech?
Na Havla mám největší vzpomínky z doby totality, říká Ester Janečková
Václav Havel
Místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN, vlevo) na filmu o Havlovi (18.3.2024)
10
Fotogalerie

Návštěvnický propadák: Nový filmový dokument o Václavu Havlovi míjí v kinech to nejdůležitější – diváky

Přestože bývalý prezident Václav Havel ve veřejné debatě pořád vzbuzuje zájem a někdy vyvolává i vášně, nový dokumentární film Tady Havel, slyšíte mě?, je v kinech diváckým propadákem. Za prvních 11 dní na něj přišlo 12 854 lidí, a dílo bude rychle opouštět kinosály. Recenze na film přitom nebyly nijak kritické. Dokument je ale zajímavý jen pro některé fanoušky Havla, pro mladší generace jsou to pouze poněkud nudné „obrázky z minulosti“. Když k tomu připočteme drahé vstupenky v českých kinech, a ještě předraženější občerstvení, nějaký silnější motiv obětovat čas a peníze na Havla chybí.

Přitom film Petra Jančárka, který byl režisérem, scénáristou i kameramanem, přináší unikátní záběry z poslední dekády života bývalého prezidenta, který byl největším symbolem listopadové revoluce v roce 1989. Měl také velmi silnou marketingovou a mediální podporu. Dokument ale může nalákat především fajnšmekry a příznivce Václava Havla. Chybí v něm jakýkoli konflikt, který by tuto přední osobnost české historie a společnosti konfrontoval s jeho některými často i kontroverzními rozhodnutími. To ani nebylo záměrem autora a hlavní postavy, samotného exprezidenta. Tím je ovšem dopředu část potenciálních diváků vyřazena. Do kina nepřijdou.

Přesto lze souhlasit s kritičkou Mirkou Spáčilovou, která ve své recenzi napsala: „Konečně lidský portrét… Co nejdál od mramorového pomníku, co nejblíž obyčejným lidským situacím; tak je stavěna dokumentární novinka kin Tady Havel, slyšíte mě?, která by se hlavnímu aktérovi jistě líbila. Je totiž střízlivá, zábavná – a politiku si drží od těla.“ V tom je ale podle všeho ukrytý důvod, proč je film atraktivní jen pro málo diváků. Chybí v něm střet a napětí. Ty jsme měli možnost naopak vidět v mnoha obměnách ve filmu Občan Havel od režisérů Pavla Kouteckého a Miroslava Janka v roce 2008. Na ten přišlo do kin téměř 160 tisíc lidí. Ani to není žádný zázrak, ale nebyl to divácký propadák, kterým Tady Havel, slyšíte mě? bude.

Dokument Tady Havel, slyšíte mě? spíše opět navozuje už mnohokrát vyslovenou otázku: Patří podobné dokumenty skutečně do kin? Nestačí jim televize či streamovací služba? Filmaři tuto otázku neradi slyší, protože se domnívají, že kino je ten největší cíl. Tak to zkouší znovu a znovu. V tomto případě připomínám neobyčejně silný až mrazivý dokument 20 dní v Mariupolu, který nedávno získal ve své kategorii Oscara a popisuje odporný ruský útok a okupaci tohoto ukrajinského přístavu v roce 2022. Tento dokument ale kromě ojedinělého uvedení do českých kin nemíří.

A jaká byla návštěvnost českých filmů spojených s Václavem Havlem v našich kinech? Zde je pořadí:

Občan Havel (2008, režie Pavel Koutecký, Miroslav Janek) – 159 392 diváků

Havel (2020, režisér Slávek Horák) – 153 922

Odcházení (2011, režisér Václav Havel) – 48 900

Tady Havel, slyšíte mě? (2024, režie Petr Jančárek) – 12 854 (za prvních 11 dní)