Video placeholde
Růžička se upsal Slovanu Bratislava, kdy podepsal roční smlouvu do konce sezóny
Růžička se upsal Slovanu Bratislava, kdy podepsal roční smlouvu do konce sezóny
Hokejový kouč Vladimír Růžička slaví šedesátiny. K této příležitosti mu jeho žena napsala emotivní přání
Hokejová legenda si chtěla rýpnout do sparťanské mládeže, ale ta mu vše vrátila i s úroky
Jágrův slavnostní večer dopadl na výbornou
13
Fotogalerie

Zlatí hoši z Nagana v politice: Jágr s ODS i Babišem, Růžička u Rajchla, Hašek v TOP 09, Šlégr s Paroubkem

Hokejové vítězství na olympiádě v japonském Naganu v roce 1998 zůstane jedním z největších úspěchů českého hokeje. Tým byl složený z vynikajících hráčů, mnozí z nich se pak dali na dráhu trenérů či manažerů. Pozoruhodné ale je, že část týmu se motala či motá kolem politiky. V pondělí 8. března kapitán reprezentace z Nagana Vladimír Růžička oznámil, že je na kandidátce strany PRO Jindřicha Rajchla pro volby do Evropského parlamentu. Co by chtěl Růžička v europarlamentu dělat, jasné není, ale pro Rajchla je to dobrý fíkový list. Podobně jako to bylo v politice i u dalších zlatých hochů z Nagana.

Vladimír Růžička, který nikdy nevynikal dobrými rétorickými schopnostmi, což je pro politika vždy velký problém, řekl ke své kandidatuře toto: „Rozhodl jsem se kandidovat za stranu PRO do europarlamentu z důvodu toho, že bych chtěl, aby se zlepšily určitě podmínky sportovců, českých a národních zájmů. No, já nejsem žádný řečník, takže děkuju.“ Skutečně, Růžička opět potvrdil, že není žádný řečník, a svoji kandidaturu zdůvodnil za pouhých 19 vteřin. To je tak vše, co k tomu můžeme zatím říct. Zda vůbec četl volební program PRO k červnovým eurovolbám, netušíme. O sportu tam není ani slovo, a jak by chtěl zlepšit v Bruselu a Štrasburku podmínky pro české sportovce, je ve hvězdách. No hlavně ty národní zájmy… V souvislosti s Růžičkovou kandidaturou ale připomeňme, že v roce 2016 byl obžalován z dvojnásobné zpronevěry, probíhal soud a v lednu 2017 pražský městský soud původní rozsudek pravomocně potvrdil. To Rajchlovi, který je advokátem, podle všeho nevadí.

Nejslavnějšími hokejisty, kteří se zamotali do české politiky, jsou někdejší geniální útočník Jaromír Jágr a skvělý brankář Dominik Hašek.

Jágr to dělal vychytrale

Jaromír Jágr sice vždy tvrdil, že žádnou stranu otevřeně nepodporuje, ale s politikou má hodně společného. Patřil kdysi k jedněm z největších sponzorů ODS, jeho dary bývaly ročně v milionech korun. Nechal se také vyfotit v letech 2004 či 2008 na billboardy a podporoval občanské demokraty. Zastupitelé Kladna právě přes ODS pak podporovali tamní hokejový klub (ten Jágr vlastní) a platili provoz stadionu. Středočeský kraj (za vedení ODS a pak i ČSSD) slíbil také postavit v Kladně novou halu, což se ale nestalo. Zda Jágr podporoval občanské demokraty zcela nezištně, nebo za to pak vždy očekával veřejné peníze pro svůj klub, na to ať odpoví hokejista sám. Když ale něco vypadá jako kachna, lítá to jako kachna, chodí jako kachna a kváká jako kachna, tak je to s největší pravděpodobností kachna.

To samé platí i o spolupráci Jágra s Andrejem Babišem. Známá Jágrova reklama na babišovské Vodňanské kuře v roce 2013 byla prý pouze součástí dohody s politickým oligarchou, že ten za to podpoří hokejovou mládež v Kladně. Ve skutečnosti to byl tehdy předvolební klip jako vyšitý.

Jaromír Jágr, jeden z nejlepších světových hokejistů historie, pak v srpnu 2017 zavítal na farmu Čapí hnízdo, kvůli které policie požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání, šlo o zneužití evropské dotace ve výši 50 milionů korun. Jágr si na farmě pohladil lemura a udělal fotku se zaměstnanci. Nevinná návštěva sportovní legendy bez jakýchkoli postranních úmyslů? Těžko uvěřit. „Nemyslím si, že je slušné ptát se lidí, které osobně neznám, co dělají ve svém soukromém čase nebo kde byli a podobně,“ reagoval na dotaz ohledně návštěvy Čapího hnízda. Pak ale ze svých sociálních sítí fotky z Čapího hnízda smazal.

Hašek a ostatní

Legendární brankář Dominik Hašek, který měl velký podíl na tom, že jsme v Naganu v roce 1998 vyhráli, se dostal do kontaktu s politikou ihned po slavném turnaji, kdy se na náměstí volalo „Hašek na Hrad!“. Tehdy to byla nadsázka, ale Haškovi se tato myšlenka zřejmě usídlila v hlavě, protože o mnoho let později řekl, že „je to možné, politika mě zajímá“. Hašek také urputně a sympaticky bojoval za to, aby ruští sportovci nesoutěžili na letní olympiádě v Paříži. V druhé polovině března pak vládní TOP 09 oznámila, že Hašek bude na podzim jejím kandidátem do Senátu na Benešovsku. „Můj zájem o společenské dění a politiku tak zesílil, že kandidaturu vnímám jako nevyhnutelný životní krok,“ vysvětlil Dominik Hašek. To je na rozdíl od zmateného Růžičky a kličkování Jágra srozumitelné.

Dalším zlatým hochem z Nagana je bývalý obránce Jiří Šlégr. Ten byl zastupitelem v Litvínově už od roku 2006 a v roce 2010 se stal poslancem ve sněmovně za Paroubkovu ČSSD. S tím pak založil stranu Národní socialisté, která byla před necelými dvěma lety rozpuštěna.

Hodně funkcí v posledních letech posbíral i brankář Milan Hnilička, který má také zlato z Nagana. V letech 2017 až 2021 byl poslancem za Babišovo hnutí ANO, byl také předsedou Národní sportovní agentury a v současnosti je i místopředsedou Českého olympijského výboru.

I někteří další sportovci se po konci kariéry stali politiky, ale že by vyrostla taková úroda z jednoho týmu, jako je to v případě slavného Nagana, je ojedinělé.