Inflace by měla příští rok klesnout.

Inflace by měla příští rok klesnout. Zdroj: Profimedia.cz/Blesk: Jiří Koťátko

Štefek: Blýská se na lepší časy? Kdepak. Inflace sice zpomaluje, ale drahota zůstává

Z české ekonomiky přišla po dlouhé době zpráva, která zavdává důvod alespoň k trošku lepší náladě. Podle informací Českého statistického úřadu meziroční míra inflace v lednu dosáhla 2,3 procenta, což je nejnižší hodnota od března 2021. Premiér Petr Fiala to označil za konec dvouletého zdražování a připomněl, že klesající inflace bude znamenat růst reálných mezd. Je logické, že předseda vlády zabalil své prohlášení do pozitivního hávu, tato statistická data mu přišla jako na zavolanou. Na nějaké velké jásání to však není, protože statistický sumář je potřeba číst ještě z jiných úhlů pohledu.

Na úvod zopakuji: je skvělé, že meziroční růst cen v lednu činil už jen 2,3 procenta a nebyl dvouciferný, jako tomu bylo v loňském roce. Pokud tyto hodnoty vydrží i v dalších měsících a bude naplněn předpoklad, že firmy přidají svým zaměstnancům na mzdách, začnou letos opět Čechům reálně růst jejich výdělky. Už je na čase, protože poslední dva roky klesaly a k průměru jejich reálné hodnoty jsme se vrátili do roku 2018. To byl ten první pohled.

Druhý už tak zářný není. Je totiž potřeba jasně zdůraznit, že nižší růst inflace neznamená zlevňování, nýbrž pomalejší zdražování. Tedy zboží a služby v Česku nezlevnily ani v lednu, ale v průměru o 2,3 procenta jejich cena naopak vzrostla. Jistě, najde se řada položek, které opravdu zlevnily, ale jiné to svým růstem přetloukly.  

Další nepříjemným hodnocením je skutečnost, že ceny vzrostly o 2,3 procenta oproti loňskému lednu. Tehdy byl růst cen na jednom ze svých pomyslných vrcholů, protože oproti lednu 2022 tehdy ceny vzrostly o 17,5 procenta (srovnání leden 2022 vs. leden 2021 je nárůst o dalších 9,9 procenta). V loňském roce tedy byla extrémně vysoká srovnávací základna, a přesto jsme ji nyní překonali. Ani líbivě nízké aktuální číslo nezakryje skutečnost, že za poslední tři roky se kumulovaná cenová hladina v lednu zvýšila o 29,7 procenta! To už je zdražení jako blázen. Skoro o 30 procent za tu dobu nominálně nevzrostly platy snad nikomu!

Batoh ekonomického marasmu

Uvidíme, jak se bude inflace vyvíjet dál. V tom nejlepším scénáři máme mamutí zdražení za sebou, ale ceny zůstanou na současné vysoké úrovni (a současná drahota zůstane). V tom horším případě bude u řady položek pokračovat jejich cenový nárůst i nadále. Svůj podíl na tom bude mít nepochybně vládní konsolidační balíček, který díky změně daňových sazeb některé položky zdražil. Svůj podíl si určitě přidají i v současné době zdražující pohonné hmoty, které dopravu zcela jistě nezlevní. Stát se chystá zdražit mýtné a bez dopadu na ceny nezůstane ani aktuální oslabování české měny, které prodraží dovozové zboží.

Příjemnou zprávou – alespoň pro velké množství lidí – bude růst reálných výdělků. Mnoho firem od nového roku svým zaměstnancům přidalo a tento růst je vyšší než aktuální inflace. Tito lidé opět začnou bohatnout. Ale pozor, bude se tak dít ve srovnání s loňským rokem. Připomeňme, že úrovní reálných platů jsme loni klesli někam na rok 2019. A návrat alespoň na úroveň roku 2021 nebude rychlá. Vltavou a Labem v české kotlině bude muset protéct ještě hodně vody. Lidé, kterým jejich šéfové v posledních letech nepřidali ani korunu a nechystají se k tomu ani letos, se takového zotavení ani nedočkají.

Podtrženo sečteno, pomalejší růst inflace je dobrou zprávou, ale na otevírání šampaňského to není. Žijeme tady a teď, ale batoh ekonomického marasmu z minulých let nikde odhodit nemůžeme. Na svých zádech si ho poneseme i v dalších měsících a letech.