Za prodej podomácku vyrobeného pečiva hrozí vysoké pokuty

Za prodej podomácku vyrobeného pečiva hrozí vysoké pokuty Zdroj: iStock

Máte objednané cukroví na Vánoce? Tak se modlete, aby někdo nenabonzoval vaši pekařku

Do Vánoc zbývá něco málo přes dva týdny a v mnoha domácnostech se už najelo na adventní předvánoční mód. Uklízí se, nakupují dárky, stromeček nebo se peče cukroví. Někde však není času nazbyt nebo vůle se těmto činnostem věnovat. Byty proto uklízejí specializované firmy a cukroví si lidé objednávají u soukromých pekařek. Lidí, kteří si takto vánoční sladkosti pořizují, zjevně přibývá, protože už to zaktivovalo i Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, jejíž kontroloři vyrazili do terénu. V řadě případů i na podnět samotných spotřebitelů. Ve vzduchu visí prý až desetitisícové pokuty.

Podle hygienických norem prodej podomácku vyrobeného cukroví totiž není legální. Z reportáže České televize, která na tento jev v tomto týdnu upozornila, vyplynulo, že většina takto prodávaného vánočního pečiva je odesílána kurýrní službou, a to podle profesionálních pekařů i hygieniků může snižovat jeho trvanlivost a garanci nezávadnosti. Potravinářská inspekce proto vyrazila do akce. A šla najisto. Na internetu nebylo obtížné na některé nabídky narazit a v dalších případech kontrolory na správné místo prý nasměrovali i samotní spotřebitelé.

Na výsledek předvánočního zátahu si budeme muset ještě počkat, nicméně již nyní je jisté, že řadu soukromých pekařek hrozba postihu od pečení odradila nebo pečou dál na tajňačku, ale své zboží nikde neinzerují a prodávají ho pouze svým přátelům a prověřeným známým. Tato skutečnost zřejmě způsobí fakt, že na předvánočním trhu bude v nabídce méně cukroví, což pochopitelně zvýší jeho cenu. Není proto divu, že na přísnost státu apelovaly především profesionální větší či velké firmy. Právě tyto subjekty většinou nabízely a nabízejí kilogram cukroví i o několik stokorun dráž než podomácku pečící soukromnice. Kšeft je kšeft!

Aby bylo jasno, nikdo tady nepléduje za zboží, které je vyráběno v nějakých šílených nehygienických podmínkách. Předpokládám, že u takové komodity pro výjimečnou událost – kterým cukroví na Vánoce nepochybně je – každý ví, kde a od koho si ho pořizuje (když už si ho nepeče sám). Navíc si nedělejme iluze, že trh s cukrovím je pouze fenomén letošního roku. Ne, není a nebyl. Řada lidí zcela jistě někoho zná, kdo peče a peče dobře. Během roku si tu a tam u něj objedná tu dort, tu zákusky a nyní právě cukroví. Navíc zákon říká, že z hygienických důvodů není bez náležitého glejtu povolen prodej jakýchkoliv vyrobených potravin. Nejde tedy jen o pečivo, ale logicky vzato by se to mělo týkat i masných výrobků, ale třeba i ovocných šťáv či marmelád a tak dále.

Ve zprávách v médiích okolo domácího pečení cukroví je zmiňováno i daňové hledisko. Jistě, pokud někdo za cukroví utrží hodně peněz, měl by to řádě zdanit. Ale u malých příjmů do 30 tisíc, které jsou jednorázové, se tyto příjmy danit nemusí. Tedy pokud dotyčný na tento druh činnosti nemá živnostenský list. A řekněme si upřímně, asi do této skupiny bude patřit velká část pekařek, které během roku pracují úplně v jiném odvětví a před Vánocemi upečou pár plechů cukroví i pro své známé. Zkrátka je potřeba na vše pohlédnout trochu lidsky.

Trochu mě však zaráží jeden detail. V mediálním humbuku okolo domácího pečení cukroví na prodej v řadě zpráv i v oné reportáži České televize zaznívá konstatování, že kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce jdou takříkajíc najisto, na „podnět spotřebitelů“. Když to řekneme na plnou pusu, tedy na udání. Mluvčí instituce se to sice snaží žehlit, že zásahy jsou edukativní a vysvětlující, nicméně to nezastírá pachuť při pomyšlení na skutečnost, že i před Vánocemi je někdo schopen napsat e-mail nebo zavolat a poslat na souseda nebo někoho v okolí kontrolu, že peče cukroví pro někoho jiného. Je tedy možné, že pokud ho máte i vy objednané, tak kvůli všetečnosti a uvědomělé bdělosti některých spoluobčanů můžete na vanilkové rohlíčky či linecké letos zapomenout.