Zasněžená Praha

Zasněžená Praha Zdroj: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Na Prahu padly čtyři centimetry sněhu, reálný počet obětí kalamity může sahat do tisíců

V naší krásné kotlině již třetí den padají sněhové vločky, což je jev, na který jsme si pomalu odvykli. A není tedy divu, že počasí, které bychom ještě před pár lety považovali za normální, kompletně paralyzovalo Českou republiku. Jemná sněhová pokrývka zakryla veškerou příčetnost a vrhla svůj stín na všechny aspekty života.

V Česku trochu nasněžilo.

Zatímco silničáři sledují množící se dopravní nehody a pouštějí se do zatím nezávazné diskuse o tom, kdy přesně v lednu by teoreticky mohli vyjet, v běžných českých rodinách se od sobotního rána opakuje jedna a ta samá progresivně agresivnější debata: 

“Marie, kam jsi, doprdele, dala řetězy na auto?” “Jsou v kumbále.” “Ne, tam, kde vždycky byly řetězy jsou teď sazenince.” “Kdybys v létě v tom kumbálu uklidil, jak jsem tě prosila, tak bys to věděl.” “Říkal jsem ti, že to udělám před Vánocema.” “Aha. Stejně jako jsi vyměnil žárovku v digestoři?” “Fajn! Tak já nikam nepojedu a vyměním žárovku v digestoři.” “Ale ne, klidně jeď, vždyť mě je to jedno.” “Nemůžu jet, když nemám posraný řetězy!” “Vždyť si je můžeš půjčit od mýho táty!” “To by se ti líbilo, viď?!”

A když se nakonec podaří tradičním rodinám vyjet na svah, aby správným pravicovým sportem potrápily těla, zjistí jednak, že stejný nápad měla polovina republiky a u turniketu je fronta jako na banány… ale hlavně, že vlek nejezdí, protože vlekaři měli ráno ze sněhové nadílky tak masivní erekci, že se jim nepodařilo zapnout kombinézu. 

Politicky motivovaná debata také akcelerovala nečekaným množstvím sněhu. Zpravidla konzervativnější pravičáci si mnou ruce nad tím, že napadlé čtyři cenťáky zcela evidentně vyvracejí pseudoteorii o globálním oteplování, hází sněhové koule po levičácích a křičí na ně: “Vidíš?!” Ti je ale nevnímají, protože na internet unikla zpráva, že Václav Klaus píše zcela nový bestseller BÍLÁ, NIKOLI ZELENÁ ZEMĚ a tak mají příliš práce s tím debatovat na Twitteru o tom, jestli je řečený název rasistický nebo ne. 

Praha je pochopitelně zuřícím blizzardem zasažena nejvíce. Ve chvíli, kdy na magistrátu zpozorovali první vločky, přistoupili pražští radní k sice drastickému, ale v jejich očích nezbytnému opatření: Pod takhle lítým náporem živlů nepůjde zachránit všechny, takže obětujeme Prahu 2 až 22 a budeme se soustředit na spásu Prahy 1, především pak tedy magistrátu. 

V neštěstí eskaloval politický happening na Letenské pláni, kde se střetly dvě skupiny aktivistů v boji o to, komu náleží právo strhnout postaveného sněhuláka. Zatímco výpravě studentů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se nelíbilo, že je socha etnicky exkluzivní, jejich konkurenti vracející se z demonstrace na Václavském náměstí se domnívali, že jde o umělecký kus podporující body positivity. Hádka se protáhla do pozdních hodin, kdy obě skupiny zastihlo husté sněžení a uvízly tak mezi Holešovicemi a Dejvicemi. 

Podle posledních útržkovitých zpráv se obě grupy dohodly na tom, že kanibalismus je nejlepší cestou k přežití, ale nedokáží se shodnout na tom, kdo by se měl sníst jako první. 

Andrej Babiš se vydal pomodlit se za jejich duše do kostela Panny Marie Vítězné a Pražského Jezulétka, ale tamější duchovenstvo vytvořilo ze sněhu obranné valy a metá po předsedovi hnutí ANO z kostelní věže sněhové koule. Roman Šmucler varuje, že v promrzlé zemi bude náročné hloubit hroby, ale že jich ve výsledku bude potřeba desítky tisíc.

Situaci pro vás budeme i nadále sledovat.