Premiér Petr Fiala jednal s keňským prezidentem Williamem Rutem (7.11.2023)

Premiér Petr Fiala jednal s keňským prezidentem Williamem Rutem (7.11.2023) Zdroj: reprofoto Facebook Petr Fiala

Premiér Petr Fiala jednal s keňským prezidentem Williamem Rutem (7.11.2023)
Premiér Petr Fiala jednal s keňským prezidentem Williamem Rutem (7.11.2023)
Fialu v Keni přijal prezident William Ruto (7.11.2023)
Fialu v Keni přijal prezident William Ruto (7.11.2023)
Fialu v Keni přijal prezident William Ruto (7.11.2023)
16
Fotogalerie

Potupa Česka v Africe: Fiala by měl vyhodit Lipavského a Pavel odvolat velvyslance v Nigérii

Cesta premiéra Petra Fialy do pěti afrických států byla původně diplomaty označována jako významný počin, protože Afrika se na mnoho let ztratila ze zorného pole vrcholných českých politiků. Jenže nedopadlo to. Proměnila se v neobvyklou frašku, když Nigérie, nejlidnatější země kontinentu, návštěvu Fialy před jeho příjezdem zrušila. S bizarním odůvodněním, že „není schopna zajistit odpovídající přijetí a program“. To je velké selhání české diplomacie, která by za to měla nést následky.

Jak už se objevilo, tak se spekuluje o tom, že zrušení návštěvy Nigérie by mohlo souviset se silně proizraelským postojem České republiky. Ale také nemuselo. Aby někdo zrušil návštěvu premiéra těsně před příjezdem, je nejenom krajně neobvyklé, ale zavání to i amatérismem v české diplomatické službě. To skutečně naše velvyslanectví v nigerijské metropoli Abuji nic netušilo? Nikdo se s ním o tom nebavil? Předseda vlády s doprovodem vyrazil z Prahy a také netušil, co ho na cestě čeká? Nikdo mu to neoznámil? Tomu se moc věřit nechce.

V každém případě je za něco takového zodpovědný ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Ten ovšem bagatelizuje potupu Česka a tím i svoji potupu. „To se prostě v mezinárodní politice občas děje,“ tvrdí Lipavský. Ale neděje. Je to velmi, velmi výjimečné. A pokud se tak už stalo, tak z nějakých závažných důvodů. V tomto případě ale ani neznáme ty důvody. Jen se o nich spekuluje. Řeči o tom, že nelze zajistit pro Petra Fialu odpovídající program zní krajně nedůvěryhodně.

Třeba ministerstvo zahraničí předsedovi vlády slibovalo něco, co nemělo potvrzené. Pak je to jeho další obrovské selhání.

Celá situace může souviset i s tím, že práce ministerstva zahraničí nebyla kvalitní v této oblasti už několik let. Někteří diplomaté, s nimiž Reflex.cz hovořil, říkají, že Nicol Adamcová, která je od letošního srpna velvyslankyní v Keni (tu Fiala teď také navštívil), byla předtím od roku 2018 ředitelkou odboru států subsaharské Afriky na Ministerstvu zahraničních věcí. A podle různých svědectví nebyla člověkem na svém místě.

Zajímavé bylo i porovnat to, co Úřad vlády zveřejnil při odjezdu Petra Fialy do Afriky a co se pak někdy stalo. V Etiopii se měl sejít také s prezidentskou země Sahle-Work Zewdeovou. Žádná informace, že by se tak stalo, ale z této africké země nedorazila. To samé tam platí o setkání s ministrem obrany. Také náhoda? Nebo také plané sliby české diplomacie? Nebo také problém s Izraelem?

Za nastalé situace pak bylo bizarní, jaké zprávy o návštěvě Fialy v Africe někdy vycházely. Třeba veřejnoprávní agentura ČTK popsala, jak premiér zavítal do Národního muzea v keňském Nairobi, těmito slovy: „Premiér si v muzeu prohlédl nosorožce i další vypreparovaná zvířata, která se vyskytují v Keni. Součástí expozice jsou mimo jiné sloni, hroši, žirafy, zebry nebo rozsáhlá sbírka vypreparovaného ptactva.“ Něco takového určitě voliči v Česku chtěli o cestě, která stojí miliony, slyšet…

Tak či tak, za nezvládnutí cesty do Afriky by měl nést hlavní odpovědnost ministr zahraničí Jan Lipavský, kterého by měl premiér Fiala odvolat. A prezident Petr Pavel by měl odvolat českého velvyslance v Nigérii Zdeňka Krejčího. Jinak bude za neschopu považován samotný Petr Fiala.