Následk řádění teroristů z hnutí Hamás v kibucu Beeri.

Následk řádění teroristů z hnutí Hamás v kibucu Beeri. Zdroj: Reuters

Amir Tibon
Pohřeb v izraleském kibucu Nirim (27.10.2023)
Modlitba za propuštění rukojmích v Jeruzalémě. (7. 11. 2023)
Advě unesl Hamás babičku (85), mluvila i s Lipavským: Nevěřila bych, že unesou stařenku
Fotografie pohřešovaných osob v Jeruzalému (6.11.2023)
19
Fotogalerie

Představte si, že nutíte své 20měsíční dítě být zticha, když na dům útočí Hamás, říká izraelský novinář

Amir Tibon je izraelský novinář z deníku Haaretz a spisovatel, který konflikt mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás zažívá na vlastní kůži. Na sociální síti X popsal své vzpomínky ze 7. října, ze dne, kdy teroristé z Hamásu pronikli na území Izraele. Spolu se svou rodinou se ocitl v přímém ohrožení života. Zatímco ozbrojenci z Pásma Gazy vraždili ženy a děti v okolních domech, Tibon se dokázal ukrýt a přežít i spolu se ženou a dvěma dcerami. V den měsíčního výročí bestiálního řádění Hamásu zveřejnil popis hrůzostrašných událostí.

  • „Před měsícem v tuhle hodinu jsem musel říct svým dvěma dcerám – první je tři a půl roku a druhé 20 měsíců – že musí zůstat naprosto zticha. Bylo sedm hodin ráno. Zrovna se vzbudily v tmavé místnosti bez elektřiny a jídla a pět lidí nám křičelo před oknem. Začali střílet do okna našeho obývacího pokoje. Zbraněmi zkoušeli vylomit zámek na dveřích. Rozstříleli naše dvě auta. Byli to teroristé z Hamásu ozbrojení od hlavy k patě a na misi, jejímž cílem bylo dostat se dovnitř a zavraždit nás.”
  • „Představte si, že musíte říct jeden a půlročnímu dítěti, uvězněnému v tmavé místnosti bez jídla, elektřiny a hraček, které slyší křik lidí a výstřely všude kolem, že má být potichu. Že teď nemůže dělat hluk, protože venku je to nebezpečné. Zamyslete se nad tím na chvíli.”
  • „A teď si představte, že tohle musíte dělat deset hodin. Deset hodin ve tmě, kdy se přímo před vaším oknem ozývají zvuky války. Ne poblíž. Ne na druhé straně ulice. Ale doslova na vaší verandě. Přímo na vašem dvorku. Střelba míří přímo na váš obývák. A vy se ptáte sami sebe, jestli je váš pes ještě na naživu.”
  • „Je to měsíc, co radikálové z Hamásu vnikli do sousedství, kde žiji, a moc dobře věděli, co dělají a co to bude stát. Podél izraelské hranice s Gazou je mnoho vojenských cílů. Některé byly 7. října napadeny. Ale to Hamásu nestačilo.”
  • „Záměrně se rozhodli vkročit do komunit civilistů a do domovů rodin, aby mohli vraždit nevinné lidi. U nás v komunitě zastřelili dospívající dívku, která pracovala v naší školce. Unesli sestry, kterým bylo pouhých 8 a 14 let. Ale ne před tím, než zavraždili jejich otce.”
  • „Pokud by se jim toho dne podařilo proniknout do místnosti, kde jsme se potichu zabarikádovali, všichni bychom zemřeli. Moje žena, sociální pracovnice, která začala svou kariéru tím, že pomáhala muslimským rodinám v jižním Izraeli bojovat za jejich práva. A moje dcery, které ještě ani nejsou dost staré na to, aby někomu na tomhle světě ublížily.”
  • „My jsme přežili, ale mnozí ne. V naší komunitě armáda dorazila v rozhodující okamžik. V sousedství začali radikálové otevírat kufry aut a vytahovat náhradní pneumatiky. Proč? Aby mohli zapálit domy a donutit jejich obyvatele, aby vyšli ven a byli zastřeleni nebo zajati.”

  • „Nechci pomstu v Gaze. Necítím žádné zadostiučinění, když slyším, že tam teď umírají civilisté. Jsem z jejich smrtí smutný, jak jen člověk může být. Ale vím, že když Hamás toho rána zaútočil, tak PŘESNĚ věděl, co se další den v Gaze stane.”
  • „Hamás vyhlásil válku po několika letech, kdy izraelské vlády hledaly způsoby, jak zlepšit ekonomickou realitu v Gaze. U nás v komunitě jsme byli hrdí na to, že zaměstnáváme pracovníky odtamtud, platíme jim desetinásobek průměrné mzdy v Gaze a pomáháme jim stavět domovy.”
  • „Jsem poslední, kdo by tvrdil, že je Izrael v dlouhodobém konfliktu s Palestinci bez viny a chyb. Napsal jsem stovky článků proti politice Netanjahua a jeho krajně pravicových spojenců a také na podporu skutečného závazku vůči palestinským právům a suverenitě. Ale…”

  • „To, co Hamás udělal 7. října, s tím nemá nic společného. Byla to sebevražedná mise s cílem zavraždit co nejvíce Izraelců, konkrétně civilistů. Bez jiného politického cíle, než je vraždění, mučení a bolest. Zavřeli dveře ke zlepšení ekonomické situace v Gaze.”
  • „Když se radikálové z Hamásu snažili dostat do mého domu, tak věděli, že tam žije rodina s malými dětmi. Náš kočárek stál přede dveřmi, když nám stříleli do oken. A věděli, že poté, co dokončí svou misi, bude muset Izrael jako každá jiná země zahájit odvetu.”
  • „Toho dne věděli, že podepsali úmrtní list tisícům lidí v Gaze. Pro ně to byla cena, kterou byli ochotni zaplatit za radost z vraždy mé dospívající sousedky a z unášení dětí. Věděli, že Gaza bude trpět strašlivou, šokující destrukcí. Přesto to udělali.”
  • „Sám kritizuji reakci izraelské vlády. Nechápu, jaká je dlouhodobá strategie, kterou se řídí, a obávám se, že Netanjahu, zkorumpovaný, neúspěšný a zbytečný člověk, se bude snažit prodloužit válku kvůli osobnímu prospěchu. Ale nic z toho nemění to, že na vině je Hamás.”
  • „Žádná země na světě by netolerovala to, co se stalo mé rodině toho strašného rána, a musíte to znásobit tisíci rodinami. Země, která nezastaví lidi, co se snažili zavraždit mé dcery, a ty, kteří je poslali, nemá právo na existenci.”
  • „To nemění nic na mém přesvědčení, založeném na chladnokrevně vypočítavém posouzení reality, že z dlouhodobého hlediska musíme najít způsob, jak sdílet tuto zemi, poskytnout Palestincům suverenitu a chránit jejich lidská práva. Ale nejdřív musíme přežít. Nemůžeme to udělat, pokud budeme mrtví.”
  • „Aby všechno výše uvedené vůbec bylo relevantním tématem diskuzí, musí Izrael nejdříve porazit Hamás. Po zvěrstvech, které úmyslně spáchali na civilistech, nemůže tato organizace zůstat aktivní silou v Gaze. Porážka Hamásu bude něco stát.”
  • „Hamás se na tento moment samozřejmě roky připravoval a posiloval svou vojenskou přítomnost v civilních objektech. Ve školách a v nemocnicích. Hamás projevil naprosto stejnou lhostejnost k úmrtím civilistů v Gaze, jako tomu bylo 7. října v mém sousedství.”

  • „Pseudo-akademické rozepře i hysterické útoky na prezidenta Bidena, který je napadán za podporu Izraele, jsou po pokusu o vraždu mých dcer naprosto irelevantní. Jediným jejich důsledkem bude podpora Trumpa, což je ostatně společný jmenovatel všech sebevražedných tendencí současné levice.”
  • „Sečteno a podtrženo, země, co nezajistí tím nejráznějším způsobem odplatu poté, co teroristé unesou osmileté dítě z postele, prostě nebude existovat. Zvláště ne na Blízkém východě. To ale neznamená, že by měl být Izrael chráněn před jakoukoli kritikou, ať už během války, nebo po ní.”
  • „Biden by určitě měl využít svého vlivu k prosazení kroků, které tady vytvoří dlouhodobou stabilitu a otevřou dveře lepší budoucnosti. Ale pokud nebude Hamás poražen a jeho vedení zabito, nic z toho, co Biden udělá, nebude mít pozitivní dopad. Hamás musí jít první.”