Izraelské tanky míří k hranici pásma Gazy na jihu Izraele (13.10.2023)

Izraelské tanky míří k hranici pásma Gazy na jihu Izraele (13.10.2023) Zdroj: ČTK / AP / Ariel Schalit

Situace v Pásmu Gazy (17.10.2023)
Následky izraelských útoků v Pásmu Gazy (17.10.2023)
Izraelské ostřelování Pásma Gazy (17.10.2023)
Izraelské ostřelování Pásma Gazy (17.10.2023)
Izraelské ostřelování Pásma Gazy (17.10.2023)
13
Fotogalerie

Petr Havlík: Izrael v říjnu 2023 – příčina a následek aneb Akce vyvolává reakci

Příčina je to, co způsobuje změnu. Může se jednat o nějaké silové působení, ale také to může být myšlenka. Následek je změněný stav situace, jev, skutečnost, která je něčím způsobena. Vztah mezi příčinou a jejím následkem je kauzalita, tedy nic se neděje bez dostatečné příčiny. Třetí Newtonův zákon se nazývá zákonem akce a reakce. Každá akce vyvolá stejně velkou, opačně orientovanou reakci.

Palestinská teroristická organizace Hamás provedla 7. října 2023 operaci, která je hrdelním zločinem proti lidskosti. Dala vzpomenout na největší hrůzy holokaustu, což bylo pronásledování a hromadné vyvražďování osob židovské národnosti ve druhé světové válce. Verbální projevy antisemitismu, tedy vnímání Židů způsobem, který vyjadřuje nenávist vůči nim, přerostly do plánované brutální agrese. To není žádná válka, Hamás se dopustil série poprav na civilním obyvatelstvu Izraele, a to včetně dětí. Je třeba to mít na paměti, až budeme posuzovat odvetu izraelské armády.

Hamás, který vládne na území Pásma Gazy již od roku 2007, připravoval tyto útoky na Izrael od roku 2021. Nejde jen o náboženský střet mezi judaismem a islámem ani o sebeurčení Palestinců a o spory o území (tedy i o Jeruzalém), jde tady zjevně o projevy vyhrocené závisti. Nejvyšší formou závisti je nenávist. Palestinci v Gaze sledují prosperující a fungující život Izraelců doslova přes plot. A narůstají v nich pocity nespravedlnosti osudu, vzteku a méněcennosti, a to i díky tomu, že Gaza byla dlouhodobě závislá na izraelských dodávkách energie, potravin, vody a léků. Vděk zavazuje, a tak se raději někteří palestinští hoši převtělí v nevděčníky a pěstuji v sobě živočišnou nenávist. Hamás z nich udělá budoucí mučedníky. Podobně to funguje v libanonském Hizballáhu, ale i dříve u Islámského státu a u ostatních džihádistů. Z dálky to vše podporuje a túruje Írán. Představitel šíitského fundamentálního extremismu, který bojuje o pozici islámského hegemona. A vůbec se mu nezamlouval dialog Izraele zejména se sunnitskými monarchiemi. Izrael má podle Íránu zmizet z mapy světa.

Hodnota života má v militantních extremistických islámských strukturách jinou váhu. Oni uvěří tomu, že když zabijí Židy (anebo kohokoliv, kdo nevyznává islám v jeho ortodoxní podobě), tak budou odměněni v posmrtném životě a budou pak „žít“ doslova v ráji. Nemají co ztratit a těší se na to, že zemřou jako hrdinové. Islám vyznává cca 1,5 mld. lidí po celém světě. Extremisté představují jen zcela marginální minoritu, ale jejich zločiny mají vždy výraznou publicitu a vědomě eskalují vztahy s vyznavači křesťanství a judaismu (a samozřejmě i s ateisty). Všechny tři víry mají společné kořeny v abrahámovském náboženství.

Stát Izrael bojuje o svoji holou existenci již od samého počátku. Vždy se dokázal ubránit. Je to bezesporu nejhouževnatější národ na světě. Světové společenství je bohužel v otázkách strategicky důležitého regionu Blízkého východu dlouhodobě váhavé a nejisté. Každé slabosti dokážou vyznavači zla využít ve svůj prospěch. Stáváme se obětí vlastní naivity, hyperkorektnosti, nedůslednosti a nezřídka i lhostejnosti. To, co nechce zejména Evropa vidět, prostě nevidí. Problémy se raději neřeší, aby nedej Bože nepřetekly poháry trpělivosti. Humanitární pomoc Palestincům by byla jistě bohulibá, kdybychom měli jistotu, u koho konkrétně končí a co se tím řeší.

Teď je situace extrémně vážná. Izrael necouvne, bude se snažit osvobodit rukojmí a potrestat vrahy židovských dětí a nevinných civilistů. Nemůže udělat nic jiného. Hamás to bude s živými štíty Palestinců prezentovat jako izraelskou zvůli. Jenže i tady platí vztahy mezi příčinou a následkem a taky zákon o akci, která vyvolá adekvátní reakci. Teď nejde jen o nějaký střet někoho s někým tisíce kilometrů od nás. Teď jde i o nás, o náš hodnotový fundament, o naši budoucnost. Zavírat oči před zlem je pasivní formou spoluviny. Shalom, což znamená pozdrav – mír, klid a pokoj. Ale teď se k tomu musíme dopracovat zásadovým postojem. Na hrubý pytel musí platit hrubá záplata. Byli jsme svědky středověkého barbarství. Kdo by se nemstil, kdyby doma našel mrtvé děti? Pomsta je silná motivace. Hrdlořezové z Hamásu vidí ve všech Izraelcích minulé, současné nebo budoucí vojáky. Už dopředu plánovali svoji zvrácenou propagandu. Izrael teď nepotřebuje plané řeči a už vůbec nepotřebuje jakékoliv projevy obhajující či relativizující motivy agresora a jeho spojenců.

V životě každého z nás jsou temnoty i světla. Nenechme síly temnot ovládat naši mysl. To temno, které přinesla apokalypsa z Hamásu, nesmí mít pocit vítězství nad světlem v nás. Nesmíme podlehnout kolektivnímu strachu, to by zlo jásalo. Bolest a utrpení překoná jen naše víra v síly dobra. Zločinci a jejich spojenci nechť jsou potrestáni.