Babiš vystupuje v Albánii ze soukromého tryskáče od společnosti Smartwings

Babiš vystupuje v Albánii ze soukromého tryskáče od společnosti Smartwings Zdroj: Instagram

Babiš lhal o Lipavském a šikanoval vládu za nepomoc v Izraeli. Pak vzal soukromý tryskáč a odletěl na fotbal

Poslanec Andrej Babiš opět nepřišel ve čtvrtek 12. října do práce. Omluvil se z pracovních důvodů. Na svém Instagramu se ale prozradil. Soukromým tryskáčem od svého přítele a majitele firmy Smartwings Jiřího Šimáně vyrazil do Albánie. Tam shodou okolností dnes večer hraje česká fotbalová reprezentace zápas o kvalifikaci na MS Evropy. Náhoda? Nebo chucpe?

Andrej Babiš nemá dobrý týden. Ve Sněmovně se opět mnohahodinovými projevy snažil nadávat vládě a hlavně ministru zahraničí Janu Lipavskému za to, že nepomáhá "našim lidem" v Izraeli. Vláda a ministerstva zahraničí a obrany mezitím pracovala na tom, jak Čechy z Izraele dostat. Ve stejný moment, kdy Babiš Lipavskému nadával, vyšlo najevo, že zmíněný ministr dorazil jako vůbec první zahraniční státník do země sužované válkou s teroristy. A že na zpáteční cestě odvezl 34 Čechů zpět do vlasti. Během dalších 24 hodin se vládní speciál otočil ještě třikrát a Babiš tak byl za dokonalého klauna.

Ale to není všechno. Ve svých výlevech za řečnickým pultem několikrát propagoval leteckou společnost Smartwings, kterou vlastní jeho blízký přítel a host na jeho svatbě Jiří Šimáně. Dokola opakoval, ať mu vláda vyjedná možnost létat do Izraele víc a na další letiště. On by to totiž jako mikromanažer zařídil. Vyjednal by to tak, jako za covidu a skoro to vypadalo, že by zvládl vládní speciál do města ostřelovaného Hamásem i sám odpilotoval.

Aktivitu podpořil i dalšími videi na svých sociálních sítích. S vervou influencera, který dostal lukrativní placenou spolupráci, kopal za Smartwings co to šlo. Nikdo příliš nechápal proč, když se Češi mohli pohodlně dostat zpátky do Česka s izraelskou společností nebo vládními speciály. A pak to přišlo.

Babiš se ve čtvrtek sám udal na Instagramu. Ve svých stories spokojeně zveřejnil video, jak vystupuje ze soukromého tryskáče na letišti v Tiraně. To je v barvách Smartwings. Cesna, kterou do Albánie přiletěl, patří společnosti UG JET, která je součástí firmy Smartwings a pronajímá jejich letadla k soukromým letům. Mimo jiné zajišťuje i V.I.P. servis na palubě těchto soukromých letů apod.

Babiš vystupuje v Albánii ze soukromého tryskáče od společnosti SmartwingsBabiš vystupuje v Albánii ze soukromého tryskáče od společnosti Smartwings|Instagram

Andrej Babiš tak svůj festival lží zakončil grandiózním způsobem. Potvrdil, že jeho kňučení ve Sněmovně byla pouze influencerská propagace firmy Smartwings. Letadlo tak možná dostal barterem. Tak jako tak, expremiér ukázal, že mu o "naše lidi" nikdy nešlo. Kdyby byl totiž skutečný hrdina, letěl by soukromým letadlem do Tel Avivu a přivezl trpící Čechy zpátky. Ostatně tvrdil, že mu desítky lidí osobně píšou a prosí ho, aby jim pomohl s návratem. On se na ně vykašlal tak, jak to má po volbách ve zvyku se svými voliči. Jako správný papaláš zamířil z tryskáče rovnou za svým "přítelem" albánským premiérem Edi Ramou. A bavili se samozřejmě o fotbale, na který poté Babiš zamířil, protože je poslední dobou velkým sportovním fanouškem, i když ho sport nikdy předtím nebavil.

Je zřejmé, že Babišovi o záchranu Čechů nikdy nešlo a chtěl pouze propagovat kamaráda. Tím by ale mohl narazit. Videa, kde o Smartwings mluví, na sociálních sítích neoznačil jako placenou spolupráci, čímž by se mohl dopustit porušení zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy a zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. A to by mu k soudním sporům o dotaci na Čapí hnízdo a reklamní kauze tamtéž mohlo způsobit další mrzení.