Šéf hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka ve volebním štábu (30.9.2023)

Šéf hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka ve volebním štábu (30.9.2023) Zdroj: Reuters

Šéf hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka ve volebním štábu (30.9.2023)
Šéf hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka ve volebním štábu (30.9.2023)
Šéf hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka ve volebním štábu (30.9.2023)
4
Fotogalerie

Návod, jak sledovat noční slovenské volební drama jako profík

Pro našince můžeme být čtení výsledků slovenských voleb trochu komplikované. V zemi pod Tatrami je opravdu mnoho stran, dostat se jich může do parlamentu třeba i deset, a ne každý má kapacitu sledovat, kdo s kým bude po volbách spolupracovat a kdo ne. Nabízíme tedy krátký návod, jak výsledek jednoduše rozklíčovat.

1. Kdo bude první

To bude důležité. Očekává se vyrovnaný souboj mezi lídry obou hlavních politických táborů – levicově liberálním Progresivním Slovenskem a levicově nacionalistickým Smerem Roberta Fica. Prezidentka Čaputová opakovaně slíbila, že jako prvního při sestavování vlády pověří vítěze. To může být klíčové v situaci, kdy volby skončí více méně patem a bude se složitě rodit většinová koalice. Vítěz bude mít první pokus, a to může sehrát rozhodující roli. Žijeme ale v zemi, kde prezidentoval Miloš Zeman, takže se musíme ptát, kdo je vlastně vítěz? Ten nejsilnější na mandáty, nebo na procenta hlasů?

2. Které strany se dostanou do parlamentu

Tady budeme sledovat 5 procent, což je výška hranice pro vstup do parlamentu pro 24 z 25 kandidujících subjektů. Jedinou výjimku tvoří koalice Igora Matoviče OĽANO a přátelé, kterou její lídr furiantsky zaregistroval jako trojkoalici a ta potřebuje pro zisk mandátů v Národní radě SR překročit 7 procent. Kdo bude pod čarou a kdo nad ní skutečně rozhodne celé slovenské volby.

3. Kolik budou mít oba tábory křesel

Klíčovým číslem noci proto nebude zisk ani jméno vítěze, ale číslovka 76. Ta představuje nutný počet křesel pro zisk nadpoloviční většiny ve slovenském parlamentu, který má celkem 150 křesel. Jak ale sčítat poslance pro ficovský a antificovský tábor?

Za Ficem tvrdě stojí jeho Smer, podporovat ho bude i jeho vysněný koaliční partner nacionalistická Slovenská národní strana (SNS) a ke všemu je připravená ještě více nacionalistická a více protestní Republika. Když tenhle trojlístek překročí 76 křesel, skončí volby Ficovým jasným triumfem. Lídr Smeru si bude moci libovolně vybrat s kým bude vládnout a bude naprostým pánem v domě, protože ho nikdo nebude moci obejít a poslat do opozice.

Naprostou porážku Roberta Fica naopak bude znamenat většina pro neficovský tábor. Tady bude třeba sčítat mandáty pro Progresivní Slovensko, Sulíkovu pravicově liberální Svobodu a solidaritu (SaS), Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a přes všechny předvolební deklarace i Matovičovu konzervativně excentrickou koalici OĽANO a přátelé. Kdyby se do parlamentu překvapivě dostali i Hegerovi Demokraté, budeme je sem přičítat také. Většina pro tento nesourodý slepenec totiž bude znamenat, že Fico půjde do opozice. Nezíská totiž většinu ani spojením s odpadlíky od jeho strany, kterými je formace expremiéra Pellegriniho - Hlas.

A ještě jen krátká douška: pokud se do parlamentu dostane i Kollárova podnikatelská strana Sme rodina nebo maďarská menšinová Aliance, bude sčítání obou táborů ještě složitější, protože tyhle subjekty se mohou dát na obě strany.

4. Bude Hlas jazýčkem na vahách?

Pokud Ficův Směr s oběma nacionalistickými stranami ani antificovské kvarteto nebude mít vysněných 76 křesel, stane se jazýčkem na vahách právě Pellegriniho Hlas (rozuměj umírněná verze Smeru či „Smer light“). Jeho lídr Peter Pellegrini pak bude faktickým vítězem voleb a bude se muset spolu se svými straníky rozhodnout, kam se přikloní a zda si za to řekne o post premiéra nebo prezidenta. Má ale stopku pro Republiku i Matoviče, takže budeme zase počítat do 76. A to ve dvou variantách: Smer + Hlas + SNS nebo Progresivní Slovensko + Hlas + SaS (možná i KDH). Když to vyjde aspoň jednou, Pellegrini je král. V opačném případě nás čeká asi dost dlouhý povolební chaos a možná i předčasné volby.

Každopádně to bude celou noc hodně napínavé.