Prezident Pavel a premiér Fiala

Prezident Pavel a premiér Fiala Zdroj: ČTK/Michal Kamaryt

Jana Bendová: Prezident Pavel a premiér Fiala se honí na dvorku, papež vyzval ruské katolíky k hrdosti

Tak důchodovou reformu, která reformou ještě není, má vláda v suchu. Prezident koalici natahoval na skřipec do poslední chvilky, a nakonec přece jen podepsal. Proč? Dále nás zajímá, proč Andrej Babiš chce rušit koncesionářské poplatky a mít Českou televizi a Český rozhlas závislé na penězích od vlády, podobně jako to má zařízené přítel Viktor Orbán. A pokud vám vrtá hlavou, proč sociální demokraté až dosud vehementně prosazovali učňáky a profesně zaměřené školy a najednou volají po těch všeobecných, vysvětlení máme.

Pokračování 2 / 7

Prezident a kohoutek

Setkání prezidenta Petra Pavla s českými velvyslanci (29. 8. 2023).ČTK / Deml Ondřej

Kdekdo si láme hlavu, proč prezident podepsal vládní důchodovou novelu o jediný den později, než aby mohla platit v původním termínu. Mohl ji i vetovat. Liknavost v tom ale nebude. Jak říká slepička, ještě třikrát oběhnu dvorek, aby si kohout nemyslel, že jsem povolná.

Pokračování 3 / 7

Poslušně hlásím (zprávy)

Praha, 26.07.2023, Pokračování 71. mimořádné schůze Poslanecká Sněmovna. Andrej Babiš, poslanec, politik, ANO.Profimedia

Andrej Babiš chce zrušit koncesionářské poplatky a veřejnoprávní média platit ze státního. Už se vidí jako příští premiér, a nemůže-li mít své loajální noviny, které byl nucen prodat, tak aspoň loajální postátněnou televizi a rádio.

Pokračování 4 / 7

Pijte, děcka, víno

Jak spát lépe?Pexels.com

Konsolidační balíček zvyšuje daň z přidané hodnoty u kojenecké vody, nulová spotřební daň na tiché víno zůstane zachována. Lobbing miminek na rozdíl od lobbingu vinařů nebyl úspěšný, Tož napijme se, děťátka, na zdraví!

Pokračování 5 / 7

Jiná, lepší, nová

45. sjezd ČSSD v PlzniBlesk:MichalProtivanský/CNC

K novému školnímu roku se s mručením ozvala i Sociální demokracie: „Stát nedokáže reagovat na zvyšující se zájem žáků o všeobecné vzdělání. Struktura trhu práce se může výrazně měnit a naše společnost na to musí být připravená“. Jistě, ale nebyla náhodou v minulých třech dekádách v několika vládách a neměla náhodou i pár ministrů školství? Aha, to byla stará ČSSD nikoli nová SOCDEM!

Pokračování 6 / 7

Pohádka o SPD a ANO

Schůze Poslanecké sněmovny ke konsolidačnímu balíčku: Předseda SPD Tomio Okamura (12.7.2023)ČTK / Říhová Michaela

Okamurova SPD vyrazila na námluvy, vyzve prý k možné vládní spolupráci ANO. A jestli jim do voleb Babiš nevyluxuje svou vykřičenou politikou všechny voliče, budou spolu spokojeně panovat jako v pohádce.

Pokračování 7 / 7

Papež a vzkaz Rusům

Papež František navštívil poutní místo v portugalské Fátimě za účasti 200 tisíc věřících (5.8.2023)Reuters

„Jste dědicové velkého Ruska … té velké a vzdělané ruské říše, mnoha kultur, velké humanity, nikdy se tohoto dědictví nevzdávejte, promluvil papež František k mladým ruským katolíkům. Obzvlášť tou velkou humanitou jsou dějiny téhle imperiální říše nasáklé skrz naskrz.