Kritik Kremlu Alexej Navalnyj u soudu (24.5.2022)

Kritik Kremlu Alexej Navalnyj u soudu (24.5.2022) Zdroj: Reuters

Screenshot z procesu přenášeného pouze na internetu, v němž byl Navalnyj odsouzen na 19 let ve vězení
Alexej Navalnyj při telekonferenčním soudním slyšení (26. 4. 2023).
Alexej Navalnyj při telekonferenčním soudním slyšení (26. 4. 2023).
Alexej Navalnyj při telekonferenčním soudním slyšení (26. 4. 2023).
Alexej Navalnyj při telekonferenčním soudním slyšení (26. 4. 2023).
12
Fotogalerie

Navalnyj: Politikem i z vězení. Jaký bude osud předního ruského opozičníka?

Udělalo několik velkých skoků, tlačilo na všechny kolem, ale pak uklouzlo a – s řevem, ničíc všechno kolem – se zhroutilo, charakterizoval v závěrečné řeči u soudu za zavřenými dveřmi věznice opoziční lídr Alexej Navalnyj současné Rusko. Možnost promluvit v internetem přenášeném procesu ho stála 19 let vězení, která mu soud udělil za extremismus. Přesto jsou podobné příležitosti oslovit národ pro Navalného možná důležitější než samotný trest, jejž si pravděpodobně celý nikdy neodsedí. Proč je Navalnyj stále v Rusku a má šanci stanout někdy v čele země?

Mladý politický uprchlík v Česku Andrej Karelin, který doma v Moskvě chodil od patnácti let na demonstrace, má dodnes Alexeje Navalného jako velký životní vzor. „Pro mě je symbolem odporu proti Putinovu režimu, který nás povzbuzuje pokračovat v boji za všech okolností a nevzdávat se, jak by těžko nebylo,“ říká. Pro mnohé z těch, jimž v dnešním Rusku zůstalo dost odhodlání a odvahy jít na ulici demonstrovat proti režimu a válce na Ukrajině, funguje Navalnyj jako maják v rozbouřených vodách.

Dobrovolně do vězení

Jeho odsouzení na 19 let vězení za extremismus je už jen důsledkem řetězce předchozích událostí, které začaly zpackaným pokusem o otravu novičkem v srpnu 2020. Opoziční lídr tehdy zkolaboval na palubě letadla na vnitrostátní lince z Tomsku do Moskvy a za široké mezinárodní odezvy, již nešlo doma úplně přehlédnout, byl převezen z nemocnice v Omsku na léčení na berlínskou kliniku. Poté, co se dal dohromady, se 17. ledna oproti očekávání mnohých do Ruska zase vrátil. Přestože bylo vysoce pravděpodobné, že ihned poputuje do vězení.

To se také stalo. Nejdřív dostal Navalnyj tři a půl roku vězení, poté devítiletý trest a nakonec současných 19 let za extremismus. Právníci se už několik dnů snaží vyjasnit, zda se tresty sčítají, nebo se jedná o verdikt úhrnný. Je to ale v podstatě bezpředmětné, protože současný ruský režim nechá Navalného ve vězení tak dlouho, jak uzná za vhodné. Dostat ven ho může jen jeho pád či to, že opozičník sám odsouhlasí odchod do ciziny.

Navalnyj ale nikam odjet nechce. Návrat domů mu přinesl obrovský politický benefit, posílil jeho postavení opozičního lídra číslo 1 a znamenal hodně i pro další odpůrce režimu doma. „Byl to čin, který nám dal příležitost se sjednotit a bojovat za svá práva,“ řekla Rádiu Svoboda (RFE-RL) někdejší dobrovolnice jeho štábu z jihoruského Krasnodaru Alipat Sultanbegová.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!