Brusel je cosi jako bájné a zakleté místo...

Brusel je cosi jako bájné a zakleté místo... Zdroj: Profimedia.cz

Adéla Knapová: Starejme se o Brusel. Ať se nám to líbí, nebo ne, EU jsme i my

Co se stane v Bruselu, rozlije se po Evropě a u nás vyvolá často remcání a občas i pokus o opožděný protivýpad některého z tuzemských ministrů.

Brusel je cosi jako bájné a zakleté místo, do jehož područí jsme se vlastním přáním dostali a teď nevíme, co s tím. Chápeme, že je dobře, že do EU patříme, využíváme hojně všeho (tedy hlavně peníze), co je nám nabízeno, ale nelíbí se nám direktivy a nařízení, jež k nám spolu s pomocí chodí.

Brusel je tam. Kdesi. Brusel jsou Oni. Vytvořili jsme si mentální i jazykový odstup, postavili se mimo a dolů, do naší tradiční pozice utiskovaných brblalů, kteří trpně snášejí svůj těžký osud, o němž rozhoduje armáda jakýchsi eurolidí.

Ukradení europoslanci

A já v tom Bruselu teď jsem a není to temné místo ani ráj na zemi.

Samotná centrála EU je byrokratický moloch, nekonečné zástupy úředníků, jejich kostýmy a obleky splývají s lesklými, chladnými budovami EU. Tohle soukolí doplňují stovky nejen evropských odborníků na kdeco, kteří radí těm, jež jsme my zvolili, aby nás tu zastupovali, hájili zájmy naše a naší země. Tady se každý den formuje budoucnost kontinentu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!