Daň z nemovitosti

Daň z nemovitosti Zdroj: Profimedia, Finanční správa

Vláda zvažuje zvýšení daně z nemovitosti na dvojnásobek. Levice bude časem chtít mnohem vyšší

Státní pokladna je prázdná. Jen za první dva měsíce roku hospodaří vláda s deficitem 120 mld. Kč. Jenže za celý rok má naplánovaný deficit 295 mld. Kč. To znamená, že při stávajícím trendu dosáhne celoročního plánu už v květnu. Rychle chce proto přijít s balíčkem, kterým někde získá minimálně 70 mld. Kč a trend zlomí. Jenže kde vzít rychle tolik peněz?

Vzhledem k tomu, jaké je složení vlády, kde převládají levicové až velmi levicové strany, padla volba na daň z nemovitostí. Mnozí ji totiž vnímají jako daň pro bohaté a to se jim líbí. Všeobecně se má totiž za to, že ten, kdo bydlí ve svém, je bohatý. To však často není pravda. Data říkají, že mnoho důchodců bydlí ve svém. A můžeme snad říct, že jsou čeští důchodci nějací boháči? Vyšší daň je naopak k důchodcům velmi nefér. Takto se ale levicoví politici a ekonomové na růst daně nedívají.

Levicoví intelektuálové sní o prudkém růstu daně

Levicoví ekonomové přišli s tezí, že v porovnání se světem máme velmi nízkou daň z nemovitosti a že by se tedy měla daň zvýšit, la to nikoli dvakrát, jak se dnes píše v novinách, ale hned třeba 25x. To jim přijde správné.

Došli k závěru, že pokud se takto výrazně zvedne daň, tak nejen že si stát přijde na své, ale zároveň se vyřeší i bytová otázka. Vysoká daň by totiž měla přivést lidi k tomu, aby nemovitosti, kde nebydlí, prodali. A protože bude náhle na trhu mnoho nemovitostí, ceny nemovitostí klesnou. Někteří dokonce mluví o tom, že klesnou velmi výrazně, a to až o desítky procent. Levný byt by si pak mohli koupit mladí voliči levice. To, že to je okradení stávajících majitelů, neřeší. Dobře jim tak, nemají být bohatí. V jejich očích je přece nemorální, když má někdo několik bytů a někdo žádný.

Politici dnes mluví o tom, že zvýší daň z nemovitosti na dvojnásobek. To je ale jen začátek diskuse. Podle mě půjde ale o dlouhodobý spor, který bude diskutovat hned několik vlád. Extrémní levice se podle mě u dvojnásobku nezastaví a bude cílit na mnohanásobek. Je jisté, že to v této vládě neprosadí, ale kdo si počká, ten se dočká.

Celé je to levicová blbost

Nevím, mně to přijde divné. Myslím, že to celé vymyslel nějaký ekonom z univerzity nepolíbený realitou. Já kdybych měl činžák a zvýšili mi daň 25x, snažil bych se daň převést na nájemníka. Prostě by měl nájem dražší. Kdyby to udělali všichni majitelé bytů, tak nájemník nebude mít útěku a nájem zaplatí. Cena nemovitosti by tedy dramaticky neklesla.

I kdyby mi jako majiteli domu nájem zastropovali, což po inspiraci z Německa možná přijde, nehnal bych se do prodeje. Protože co bych dělal? Kam bych investoval? Nemovitosti jako investice by skončily a kam bezpečně uložit peníze? Do akcií? Viděli jste, jak vláda okradla investory u ČEZu, když vymyslela extra daň? Možná do dluhopisů, možná do zlata. To velký výběr není. Zkrátka máme tu prostředí, které není příznivé pro lidi s majetkem. Mnozí už proto berou kramle a opouštějí Evropu.

Myšlenka, že vyšší daň pomůže rozpočtu, je krátkozraká. Zvýší daň, ta se propíše do vyššího nájmu a co udělají lidé? Přijdou si pro státní dávku na bydlení! Celkový efekt pak nebude takový, jak si levice myslí.

Celá daň z nemovitostí je velmi neefektivní. Je drahá na výběr a vybere se na ní jen 12 mld. Kč. Zajímavé je, že sám ministr financí Stanjura uvádí, že pokud se daň zdvojnásobí, vybere se o šest až osm miliard více. Zdá se toto někomu efektivní?

Samotná daň je přitom nespravedlivá, protože daní to, co už bylo předtím zdaněno. Lidé totiž nakoupili nemovitost z už zdaněných peněz. To je ovšem v předluženém světě nyní normální. Daní se a daní. Státy zvyšují příjmy místo aby snižovaly výdaje.

Podle mě by tedy vláda neměla hledat peníze na straně příjmů, ale na straně výdajů. Nabízí se snížit počet zaměstnanců placených z rozpočtu. Do toho se ale vládě nechce. Já bych tady ale začal a pak hledal nepodstatné daně, jako je daň z nemovitostí. Jsem přesvědčen o tom, že na vládní administrativě by šlo ušetřit více, než kolik stát získá na vyšší dani. Tvrdě pravicový ekonom by dokonce mohl navrhovat daň z nemovitosti jako neefektivní a zrušit ji úplně a zvýšit místo toho daň jinou.

Tvrzení, že musíme daň zvýšit jen kvůli tomu, že v zahraničí je vyšší, je dost pomýlené. Mají země kolem nás snad lepší veřejné finance než my? Skoro všichni kolem mají vyšší dluh k HDP než my. Rozhodně se tedy nemůžeme učit v Itálii, Belgii či Francii. Kdybychom naše daně upravovali jen podle toho, aby nebyly pod evropským průměrem a zároveň nad evropským průměrem, budeme mít za chvíli všichni stejné daně. Ale to znamená jen velký dluh. Evropa je jako celek nehorázně zadlužená. Porovnávání je tedy nesmysl.

Autor je hlavním ekonomem investiční skupiny CFG.