Vratislav Mynář při rozhovoru pro Blesk.

Vratislav Mynář při rozhovoru pro Blesk. Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Viliam Buchert: Řádění hradní mafie – jedl jsem, snědl jsem, vychlastal jsem, střílel jsem a Mynář chodil kolem

„Jedl jsem, snědl jsem: kaši z rendlíka, ucháč mlíka, pecen chleba, mámu, tátu, děvečku s jetelem, sedláka se senem, pasáka s prasaty, ovčáka s jehňaty a tebe taky sním!“ Ve slavné pohádce Karla Jaromíra Erbena, ze které jsou úvodní slova, nenažraný Otesánek řádí, aby nakonec špatně dopadl. Podobně se celé prezidentské období Miloše Zemana choval jeho hradní kancléř Vratislav Mynář. Nevím, zda ho spravedlnost nakonec dostihne, ale tolik nehorázností napáchal v české politice jen málokdo. Zodpovědný je za to i končící prezident.

Těžko si představit, že by šlo vykonávat prestižní funkci vedoucího Kanceláře prezidenta republiky hůř, než to předvedl v posledních deseti letech Vratislav Mynář. Přesto ho Zeman nechával ve funkci. Proč? Poskytoval snad Mynář hlavě státu nadstandardní služby? Jaké, kdy a kde? Domýšlet si můžeme cokoli, ale nic pozitivního člověka nenapadá. Jen nějaké „zlé“ pomluvy, že přece muselo jít o peníze.

Vratislav Mynář, když budeme vycházet pouze z jeho veřejně dostupných výroků, prohlášení a reakcí, je člověk povýšený, arogantní a všehoschopný. Různá nařčení odvracel rázně, ale když se ohlédneme zpět, tak vše, co měl na Pražském hradě a v Lánech ohlídat, nejenže neohlídal, ale v případě mnoha věcí existuje evidentní problém. Miloš Zeman většinou k tomu mlčel, nebo toleroval jeho zcela nevhodné chování a postupy. Když už to hořelo, dal někomu milost. Jako odsouzenému šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, kterého jmenoval prezident a kterého vždy hájil právě Mynář. V případě Baláka a Mynáře přitom platí, že „ruka ruku myje“.

Na kancléři Mynářovi je zřejmé, že se nezastavil před ničím. Bral velké kšefty. Bral malé kšefty. Bral jakékoli kšefty. Hlavně, že to bylo výhodné. Vše je navíc proloženo velkou dávkou bizarnosti. Jen několik věcí z posledních týdnů, které ukazují, že Otesánek Mynář bral skutečně všechno – nebylo mu dokonce hloupé přesunout hradní party stan ke své sjezdovce v Osvětimanech, k odvozu výsadby dřevin tamtéž využil hradní autodopravu, neoprávněně lovil zvěř v Lánské oboře. Výčet by byl dlouhý. Mezitím se objevilo, že někdo dokonce vyplenil neoficiální hradní sklad alkoholu. Mynář se tváří, že to vlastně odhalil. Určitě o tom předtím nikdy nic nevěděl a nic neslyšel a neviděl. Ano, jsou to věci bizarní, ale nějak k Zemanovi a Mynářovi sedí.

Od roku 2013, kdy se stal Mynář hradním kancléřem, uzavřel jen ve svých domáckých Osvětimanech 29 kupních smluv s majiteli místních pozemků. Byl tam už pak výlučným vlastníkem u 106 pozemků a na dalších devíti měl podíl. Koupil také po republice nemovitosti. Vždy za hodně výhodnou cenu. Jeho celkový majetek je odhadován na mnoho milionů korun.

V době, kdy dělal Miloši Zemanovi vedoucího Kanceláře prezidenta republiky, si ještě Mynář polepšil. Je to moc šikovný kluk… Jedl, snědl, hromadil, A Zeman jen přihlížel. Nebo jen nepřihlížel?