Místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (za ANO) v Epicentru 1.12.2022

Místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (za ANO) v Epicentru 1.12.2022 Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Charanzová odchází z ANO. Připomeňte si všechny Babišovy odpadlíky od Teličky po Macuru

Europoslankyně Dita Charanzová ve volbách příští rok již nebude kandidovat za hnutí ANO. Nesouhlasí s konzervativně-národoveckým směřováním hnutí a vadila jí i kampaň k letošním prezidentským volbám. Kvůli Babišově prezidentské kampani hnutí nedávno opustili také moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák a dnes již bývalý primátor Ostravy Tomáš Macura. Všichni měli pověst „Babišovců s lidskou tváří“ – zbytků původní, protikorupční a liberální identity ANO. Tato část Babišovy strany se během let úplně rozpadla. Kdo všechno už z ANO odešel?

Pokračování 2 / 9

Dita Charanzová

Místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (za ANO) v Epicentru 1.12.2022Místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (za ANO) v Epicentru 1.12.2022 | Blesk:Jakub Poláček

Europoslankyně Dita Charanzová kandidovala za ANO již ve vítězných eurovolbách roku 2014, mandát obhájila i v roce 2019, kdy se následně stala místopředsedkyní Evropského parlamentu. Od roku 2018 až do letošního května byla místopředsedkyní evropské strany ALDE. Web politico.com ji v roce 2020 označil za 6. nejvlivnější europoslankyni. Letos v červnu oznámila, že za ANO už příště kandidovat nebude. Zda bude chtít v politice pokračovat v jiných barvách, zatím není jasné.

Pokračování 3 / 9

Pavel Telička

Bývalý europoslanec Pavel TeličkaBývalý europoslanec Pavel Telička | ČTK

Bývalý eurokomisař Pavel Telička byl lídr ANO ve volbách do europarlamentu v roce 2014, kdy kandidoval spolu s Charanzovou. ANO tehdy poprvé volby vyhrálo, Telička však ještě v době svého mandátu z hnutí vystoupil. Vadil mu nejasný postoj hnutí k prezidentu Zemanovi a taky čím dál více skeptická evropská politika. Telička byl zároveň zahraničně-politickým mluvčím hnutí. Po odchodu v roce 2017 byl ještě 2 roky místopředsedou Evropského parlamentu, pak založil hnutí Hlas, se kterým ale v dalších euro-volbách neuspěl. V roce 2020 kandidoval v Krajských volbách za TOP 09 a stal se středočeským zastupitelem. O rok později z politiky odešel.

Pokračování 4 / 9

Petr Ježek

Bývalý europoslanec Petr JežekBývalý europoslanec Petr Ježek | profimedia.cz

Podobný příběh jako Telička. Ježek je bývalý diplomat, za hnutí ANO kandidoval do europarlamentu spolu s Teličkou. Odešel pak krátce po něm zkraje roku 2018, a to kvůli podpoře hnutí ANO pro Miloše Zemana v prezidentské volbě a kvůli vztahu hnutí ke komunistům a extrémistům, měl také dle svých slov jiný názor na to, jaké požadavky má splňovat osoba premiéra. Za Teličkou pak zamířil i do hnutí Hlas, stejně jako on v roce 2021 ukončil politickou kariéru.

Pokračování 5 / 9

Robert Pelikán

Bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)Bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) | Foto Blesk - Jakub Poláček

Ministr spravedlnosti v Sobotkově a první Babišově vládě odešel z ANO v roce 2018. Pelikán se v úřadu prezentoval liberálně a pro-evropsky, podporoval například iniciativu Hate-Free culture. Se zbytkem ANO se rozcházel hlavně v názoru na sociální politiku, lidská práva a postoj k SPD. Po odchodu od Babiše Pelikán zmizel z politiky a vrátil se k výuce na pražské Právnické fakultě.

Pokračování 6 / 9

Petr Vokřál

Brněnský exprimátor Petr VokřálBrněnský exprimátor Petr Vokřál | Jiří Nováček

Bývalý primátor Brna odešel z ANO v roce 2020, v době, kdy byl zároveň místopředsedou hnutí. Vokřál dle svých slov odešel proto, že dle něj v ANO začalo převažovat politikaření nad původním liberálním směrem. Sám tehdy zmínil, že jeho spojencem ve snaze změnit hnutí byl i ostravský kolega Macura. Vokřál loni dosloužil svůj mandát brněnského zastupitele a v obvodu Brno-město kandidoval do senátu. Skončil druhý, ve druhém kole pak neuspěl.

Pokračování 7 / 9

Radka Maxová

Europoslankyně Radka MaxováEuroposlankyně Radka Maxová | Profimedia

Kvarteto odešlých europoslanců ANO doplňuje spoluzakladatelka hnutí Radka Maxová. Za ANO se dostala do europarlamentu v roce 2019, bezmála rok poté z hnutí vystoupila s tím, že v hnutí dle ní převažují marketingové zájmy. V europarlamentu přestoupila do sociálně-demokratické frakce S&D, spolupracuje jako nestranička s ČSSD.

Pokračování 8 / 9

Ivan Pilný

Exministr financí Ivan PilnýExministr financí Ivan Pilný | Jakub Poláček / Paparazzi

Poté co byl Babiš odvolán ze Sobotkovy vlády, se stal Ivan Pilný krátce ministrem financí, do loňska byl také v pražském zastupitelstvu.  Z ANO odešel bývalý ředitel českého Microsoftu v roce 2021. Andreji Babišovi tehdy napsal dopis, kde popisoval výhrady k vedení hnutí. Podle něj v ANO chyběla demokratická diskuze.

Pokračování 9 / 9

Tomáš Macura a Ivo Vondrák

Ivo Vondrák (uprostřed) a Tomáš Macura (vpravo) opustili hnutí ANO po prezidentských volbáchIvo Vondrák (uprostřed) a Tomáš Macura (vpravo) opustili hnutí ANO po prezidentských volbách | archiv města

Vlna odchodů z ANO nastala po prezidentských volbách. Ostravský primátor Tomáš Macura (vpravo) i hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (uprostřed) ve volbě podpořili Babišova soupeře Petra Pavla. Vondrák a Macura zřejmě v hnutí tak dlouho zůstávali díky tomu, že na komunální úrovni příliš nepodléhali Babišovu centrálnímu řízení. Vondrák nyní zůstává hejtmanem, ale odešel z poslaneckého klubu ANO, Macura odešel z toho zastupitelského v Ostravě, načež přišel i o pozici primátora.