Ukrajinští sportovci zavraždění ruskými okupanty

Ukrajinští sportovci zavraždění ruskými okupanty Zdroj: Koláž reflex.cz

Yevhen Malyshev
Kateryna Diachenko
Ihor Sukhykh
Yevhen Obedinskyi
Oleksii Druzhynets
24
Fotogalerie

MOV umožní start Rusů a Bělorusů na OH 2024 pod neutrální vlajkou. Tady je 24 důkazů, proč na sportoviště nepatří

Mezinárodní olympijský výbor umožní ruským a běloruským reprezentantům startovat na olympijských hrách v roce 2024 v Paříži se statusem neutrálních sportovců. Účastnit se soutěží pod pěti kruhy budou smět coby jednotlivci v případě, že splní kvalifikační kritéria a další podmínky, oznámili dnes zástupci MOV. Na jaře tohoto jsem uvedl důvody, proč by Rusové ani Bělorusové neměli na OH soutěžit. Po dnešním rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru je důležité si je připomenout.

V květnu 2022 jsem napsal: Rusové na MS v hokeji nepatří. Vrátit se smí, až bude Putin v Haagu, trest v tomhle sportu bolí Kreml nejvíc. A stále si zatím stojím. V době, kdy ruská vojska za vydatné pomoci Bělorusů stále vraždí, mučí a znásilňují civilisty na Ukrajině, nepatří do žádného mezinárodního sportovního utkání. Tady je 24 důvodů. Ale mohlo by jich být klidně i pár stovek, protože tolik ukrajinských sportovců zemřelo jen a pouze kvůli nesmyslné ruské agresi. Nebýt toho, mohli dál závodit. Najdete je ve článku dále.

Pokračování 2 / 25

Yevhen Malyshev (biathlon)

Yevhen MalyshevYevhen Malyshev | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Yevhen Malyshev patřil do národního biatlonového týmu a nebýt ruské agrese, startoval by na olympiádě v roce 2026. Hned první den invaze ale opustil soustředění svého týmu a narukoval do domobrany. Padl prvního března 2022 u Charkova, jen 9 dní před svými dvacátými narozeninami.

Pokračování 3 / 25

Kateryna Diachenko (gymnastika)

Kateryna DiachenkoKateryna Diachenko | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Gymnastka Kateryna Diachenko patřila k velkým sportovním talentům. Její život ale v pouhých 10 letech ukončila ruská raketa. Střela zasáhla její dům 10. března 2022. Kateryna zemřela na místě spolu se svým otcem. Její matka a bratr byli převezeni do nemocnice, kde zraněním podlehli.

Pokračování 4 / 25

Ihor Sukhykh (zápasník v disciplíně Hand-to-hand combat, fotbalista)

Ihor SukhykhIhor Sukhykh | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Ihor Sukhykh byl fotbalista a mistr evropy i světa v disciplíně Hand-to-hand combat. Od začátku invaze se podílel na obraně rodné Irpině. Osobně evakuoval z města více než 20 civilistů. Zastřelen byl 24. března 2022 ruskými okupanty. Zbyla po něm manželka a dvě děti. Bylo mu 32 let.

Pokračování 5 / 25

Yevhen Obedinskyi (vodní pólo)

Yevhen ObedinskyiYevhen Obedinskyi | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Yevhen Obedinskyi byl kapitánem ukrajinského národního týmu vodního póla. Rusové jej zastřelili, když stál na balkonu svého bytu v obklíčeném Mariupolu. Yevhen byl zavražděn 17. března 2022 ve věku 39 let, zbyly po něm tři děti.

Pokračování 6 / 25

Oleksii Druzhynets (šachy)

Oleksii DruzhynetsOleksii Druzhynets | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Oleksii Druzhynets zasvětil svůj život dvěma věcem - šachům a dětem. Dětské šachové družstvo, které vedl ve městě Tokmak patřilo k nejlepším v zemi. Oleksii byl také mezinárodním šachovým rozhodčím. Těžkým zraněním, které mu způsobili ruští okupanti, podlehl 2. března 2022.

Pokračování 7 / 25

Viktor Katanchyk (florbal)

Viktor KatanchykViktor Katanchyk | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Viktor Katanchyk byl nadějný mladý florbalista a vysokoškolský student. Poté, co na jeho dům v obytné čtvrti v Melitopolu dopadla ruská raketa, bojovali lékaři o jeho život 14 dní. Marně. Viktor zemřel 15. března 2022.

Pokračování 8 / 25

Oleksandr Sheremeta (orientační běh)

Oleksandr SheremetaOleksandr Sheremeta | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Oleksandr Sheremeta byl trenérem ukrajinského národního týmu juniorů v orientačním běhu a byl velkým propagátorem tohoto sportu na Ukrajině. Na začátku války evakuoval svou rodinu z Irpině do bezpečí a vrátil se zpátky bránit město. Na konci března loňského jej Rusové zastřelili. Zůstala po něm manželka a tři děti.

Pokračování 9 / 25

Yevhen Zvonok (kickbox)

Yevhen ZvonokYevhen Zvonok | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Ukrajinský šampion a vicemistr světa v kickboxu Yevhen Zvonok měl podle slov jeho trenérů v sobě velký potenciál. Další medaile a sportovní úspěchy už ale nikdy nepřidá. Zemřel při bombardování města Černihiv, jeho tělo se našlo pod troskami školy, kde se ukryl. Bylo mu 22 let.

Pokračování 10 / 25

Ivan Shchokin (veslování)

Ivan ShchokinIvan Shchokin | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Nadějný veslař Ivan Shchokin žádné další medaile ze světových závodů nepřidá. Student Chersonské sportovní akademie padl 3. března 2022 při obraně Mariupolu. Bylo mu 25 let. Za odvahu, kterou při bránění města projevil, mu bylo, in memoriam, uděleno vyznamenání za statečnost.

Pokračování 11 / 25

Alina Perehudova (vzpírání)

Alina PerehudovaAlina Perehudova | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Mladičká vzpěračka Alina Perehudova byla ukrajinskou olympijskou nadějí. Její život vyhasl, když ji spolu s její matkou zavalily trosky rozbombardované budovy. Její bratr byl následně zastřelen ruským sniperem, když k troskám běžel.

Pokračování 12 / 25

Oleksii Dzhunkovskyi (box)

Oleksii DzhunkovskyiOleksii Dzhunkovskyi | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Slavný ukrajinský boxer Oleksii Dzhunkovskyi byl držitelem několika medailí a oblíbeným trenérem mládeže. Když ruští okupanti vtrhli do jeho tělocvičny v Irpini, snažil se s nimi vyjednávat. Zastřelili ho přímo v tělocvičně.

Pokračování 13 / 25

Yaroslav Mokhonko (americký fotbal)

Yaroslav MokhonkoYaroslav Mokhonko | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Yaroslav Mokhonko hrával americký fotbal za tým Kyjevských Patriotů. Se sportem musel skončit už v roce 2014, kdy Rusko provedlo první invazi a anektovalo suverénní ukrajinská území. Zemřel ve věku 30 let při bránění Bachmutu před Kadyrovci. Zbyla po něm žena a tříletá dcera.

Pokračování 14 / 25

Yevhen Sliusarenko (zápas)

Yevhen SliusarenkoYevhen Sliusarenko | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Yevhen Sliusarenko byl nadějným ukrajinským zápasníkem a úspěšným studentem informatiky. Jako dobrovolník bránil svou zem v domobraně. Jeho jednotka pomohla odhalit ruské řezníky, kteří spáchali masakr v Buči. Zemřel ve 21 letech nedaleko Charkova, když jeho auto najelo na minu.

Pokračování 15 / 25

Dmytro Martynenko (fotbal)

Dmytro MartynenkoDmytro Martynenko | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Druholigový fotbalista a nejlepší střelec týmu Bila Tserkva Dmytro Martynenko zemřel nedaleko proslulého letiště Hostomel. Jeho dům zasáhla ruská raketa. Bylo mu 25 let a v troskách domu zemřela i jeho matka.

Pokračování 16 / 25

Liudmyla Chernetska (kulturistika)

Liudmyla ChernetskaLiudmyla Chernetska | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Liudmyla Chernetska se věnovala kulturistice a vyhrála několik cen. Její život vyhasl v Oděse 23. dubna 2022, když čtyřpatrovou budovu, ve které bydlela, zničila ruská raketa. Spolu s ní zahynul i její manžel Bohdan a dalších 5 sousedů. Liudmyla byla v době útoku těhotná.

Pokračování 17 / 25

Ivan Bidniak (sportovní střelba)

Ivan BidniakIvan Bidniak | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Ivan Bidniak patřil k nejlepším ukrajinským reprezentantům ve střelbě. Díky jeho úspěchům na mistrovstvích světa a Evropy získala Ukrajina místo na olympijských hrách. Vzduchovou pistoli na začátku ruské invaze vyměnil za útočnou pušku. Padl ve věku 36 let při bojích v Chersonu.

Pokračování 18 / 25

Oleksandr Serbinov (atletika)

Oleksandr SerbinovOleksandr Serbinov | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Reprezentant Ukrajiny na tratích 400 a 800 metrů Oleksandr Serbinov už nikdy žádný závod nepoběží. Kromě své individuální kariéry se věnoval i nevidomým běžcům a běhal s nimi jako tzv. trasér. V den invaze se přidal do jednotek teritoriální obrany. Padl na začátku května 2022 při obraně Charkova.

Pokračování 19 / 25

Artem Mosha (box)

Artem MoshaArtem Mosha | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Boxerský šampion z Kyjeva Artem Mosha se podílel na obraně ocelárny Azovstal nedaleko Mariupolu. Příběh obránců, které Rusové dva a půl měsíce ostřelovali prakticky vším, čím šlo, obletěl svět. Když se ukrajinští vojáci vzdali, Artem už nebyl mezi živými. Bylo mu 22 let.

Pokračování 20 / 25

Serhii Pronevych (atletika)

Serhii PronevychSerhii Pronevych | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Ukrajinský rekordman a maratonec Serhii Pronevych dokázal v roce 2019 zaběhnout maraton s plnou vojenskou výstrojí za 4 a půl hodiny. Při útoku Rusů na vesnici Boromlya běhal v noci za nepřátelské linie a sabotáží zlikvidoval několik tanků. Rusové ho dopadli, mučili a zastřelili.

Pokračování 21 / 25

Viktor Yarmolenko (karate)

Viktor YarmolenkoViktor Yarmolenko | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Viktor Yarmolenko byl šampion v karate a kromě toho měl malou stavební firmu. Na začátku ruské okupace narukoval jako dobrovolník do armády. Jeho jednotka se podílela na osvobození Buči a Irpině. Padl v Luhansku, kde bojoval po boku svých bratrů. Zbyla po něm žena a dvě děti.

Pokračování 22 / 25

Viktor Poniatenko (box)

Viktor PoniatenkoViktor Poniatenko | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Boxer, který vyhrál více než stovku zápasů. Viktor Poniatenko vstoupil poprvé do ringu v 8 letech a z ringu ho dostala až ruská agrese. Zemřel 15. května loňského roku při boji s ruskými okupanty.

Pokračování 23 / 25

Nazar Makarenko (kickbox)

Nazar MakarenkoNazar Makarenko | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Mladý kickboxer a mládežnický trenér Nazar Makarenko ukončil sportovní kariéru a vydal se bránit Ukrajinu před ruskými okupanty spolu se svým otcem. V boji utrpěl zranění neslučitelná se životem a zemřel v 25 letech. Zůstala po něm žena a malý syn.

Pokračování 24 / 25

Dan Zvonyk (karate)

Dan ZvonykDan Zvonyk | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Ukrajinský šampion v karate Dan Zvonyk přežil ostřelování Azovstalu a byl spolu s dalšími vojáky zajat okupanty. Byl dokonce na videu, ve kterém Rusové slibují, že se zajatcům nic nestane. Navzdory slibům ho ihned poté popravili a fotku těla poslali jeho matce. Bylo mu 25 let.

Pokračování 25 / 25

Daria Kurdel (taneční sport)

Daria KurdelDaria Kurdel | SPORT ANGELS Requiem for the Ukrainian athletes

Vítězka mezinárodních tanečních soutěží Daria Kurdel zemřela při tom, co měla nejraději. Trénovala totiž spolu se svým otcem taneční kroky. Právě v ten moment zasáhla obytnou čtvrť v Kryvém Rihu salva raket. Dariu usmrtily šrapnely. Bylo jí 20 let.