Novým pražským primátorem byl 16. února 2023 po dlouhém vyjednávání zvolen Bohuslav Svoboda (ODS).

Novým pražským primátorem byl 16. února 2023 po dlouhém vyjednávání zvolen Bohuslav Svoboda (ODS). Zdroj: ČTK - Vít Šimánek

Novým pražským primátorem byl 16. února 2023 po dlouhém vyjednávání zvolen Bohuslav Svoboda (ODS).
Novým pražským primátorem byl 16. února 2023 po dlouhém vyjednávání zvolen Bohuslav Svoboda (ODS).
Novým pražským primátorem byl 16. února 2023 po dlouhém vyjednávání zvolen Bohuslav Svoboda (ODS).
Novým pražským primátorem byl 16. února 2023 po dlouhém vyjednávání zvolen Bohuslav Svoboda (ODS).
Bohuslav Svoboda byl 16. února 2023 podruhé zvolen primátorem hlavního města Prahy.
10
Fotogalerie

Oliver Adámek: Pro Svobodu hlasovalo ANO, Marvanová ho nepodpořila. Pražský povolební chaos pokračuje

Praha má 144 dní po volbách nové vedení, primátorem je Bohuslav Svoboda z ODS. Hlasovalo pro něj kromě koalice (SPOLU, Piráti, STAN) i opoziční hnutí ANO, naopak ho nepodpořila ve volbách nejúspěšnější politička SPOLU Hana Kordová Marvanová. Nové vedení Prahy má před sebou velkou příležitost, ale taky výhled permanentní nestability.

Sám Svoboda před volbou nevystoupil, jako kandidáta na primátora jej představil šéf klubu SPOLU Zdeněk Zajíček. Právě Zajíček také za SPOLU vyjednával koalici, teď se ale má z pražského dění vzdálit - chystá se kandidovat na předsedu Hospodářské komory.

Marvanová mezi koalicí a opozicí

Nový primátor byl zvolen 50 hlasy z 65 možných. Skladba hlasů je další ilustrace povolebního chaosu v Praze: Svobodu jako primátora podpořili všichni zastupitelé za ANO, které je přitom opoziční stranou. Proti Svobodovi hlasovala jen Praha sobě a SPD. Vedle nich pro něj nehlasovala ještě Hana Kordová Marvanová ze SPOLU, která v podzimních volbách dostala nejvíc hlasů z kandidátky SPOLU a se Svobodou byla na billboardech.

Jde o dozvuk situace z prosince, kdy Kordová Marvanová odmítla Svobodu zvolit primátorem společně s ANO. Svoboda následně řekl, že s ní nepočítá, v koaliční smlouvě nové koalice tedy Marvanová ani nefiguruje na seznamu koaličních zastupitelů. Kordové Marvanové se teď naopak zastávají Piráti, se kterými měla v minulém období jako radní největší konflikty. Tak “jednoduché” to v Praze je.

Úplně na okraji je v Praze SPD, která celou dobu stojí mimo koaliční jednání. Její lídr Milan Urban měl v rozpravě akorát jednu zajímavou poznámku: říkal, že v prosinci, když Marvanová odmítla Svobodu podpořit, pro něj SPOLU poptávalo hlasy i u SPD.

Šestidenní primátor

Role opozice se dost aktivně zhostila Praha sobě. Jan Čižinský svůj projev zasvětil tématu prodeje koupaliště Džbán, které je ozvěnou éry primátora Pavla Béma. A Zdeňku Hřibovi připomněl, jak se v kampani Svobody ptal, kdy ODS vrátí peníze od rodiny lobbisty Rédla, hlavní postavy korupční kauzy Dozimetr. Odcházející náměstek pro finance zase v sále promítl “kalendář Bohuslava Svobody” - podle Prahy sobě zbude Svobodovi na řízení Prahy 6 dní v měsíci, pročež ho nazvali šestidenním primátorem.

Svoboda v úvodním projevu mluvil o tom, že z Prahy chce udělat kromě smart city také “safe city” - bezpečné město. Zmínil i projekt Pražské filharmonie, která je dle něj pro Prahu důležitá, protože jsme “národ hudebníků”. Velkým tématům Prahy jako doprava a bydlení se tentokrát nevěnoval. Zmínil, že Praha musí podpořit cestovní ruch. V Praze se přitom už několik let mluví spíše o tom, že je potřeba turismus usměrnit a udělat udržitelnější, protože zvlášť centru města v mnohém škodí.

Nová koalice má unikátní šanci skutečně posunout Prahu v těch nejdůležitějších oblastech: vládu, Prahu i Středočeský kraj teď řídí strany Spolu, Piráti a STAN. To je zásadní třeba pro rozvoj příměstských vlakových linek, dostavbu pražského okruhu nebo řešení regulace Airbnb, k tomu všemu Praha potřebuje pomoc státu. Volby ale dopadly tak, že spolu musí vládnout strany, které jsou v Praze ideově dost vzdálené. Protože předčasné volby jsou v Praze fakticky nemožné, budou to asi muset nějak vydržet.