Tiskový mluvčí Jiří Ovčáček.

Tiskový mluvčí Jiří Ovčáček. Zdroj: CNC/Jiří Koťátko

Jiří Ovčáček, končící mluvčí Miloše Zemana, budil obrovské vášně a byl často nenáviděn. Teď se v rozhovoru pro Reflex kaje
Dokázal Jiří Ovčáček překvapit i královnu Alžbětu II.? Podle koláže našeho výtvarníka Jana Ignáce Říhy určitě.
Jiří Ovčáček, končící mluvčí Miloše Zemana, budil obrovské vášně a byl často nenáviděn. Teď se v rozhovoru pro Reflex kaje
3
Fotogalerie

Jiří Ovčáček: Prosím všechny, aby mi odpustili

Jedním z nejvýraznějších, ale současně i hojně kritizovaným člověkem byl v týmu Miloše Zemana jeho mluvčí JIŘÍ OVČÁČEK (44). Dnes říká, že by některá svá slova už nepoužil, ale že tím chránil prezidenta. Rozhovor s ním pořídil režisér Jiří Strach pro pořad reflexu.cz Se Strachem Nacafe.

Vposlední době jste omezil svoji dosud největší zbraň, používání Twitteru. Proč?

Používám ho skutečně už mnohem méně než dříve. Ve své podstatě to byl plán, protože od roku 2018, kdy byl Miloš Zeman znovu zvolen prezidentem, se měnila doba. Trošku mi to trvalo, nebylo to tak jednoduché omezit, ale nakonec se mi to podařilo, takže jsem minima už dosáhl.

Co znamená to minimum?

Že tam dávám jenom takové suché informace a konečným cílem je absolutní nula. Té dosáhnu nejpozději 8. března letošního roku.

Skutečně účet @PREZIDENT­mluvci definitivně skončí? Nebo ho předáte nástupci či podle všeho nástupkyni?

Pokud bude zájem, tak ho předám, protože je tam přes 105 000 sledujících, to není málo, a jelikož má neutrální název, tak by mohl být k dispozici. Záleží na nástupkyni, předpokládám, že to bude žena, jestli ho bude chtít využívat. Pokud nebude chtít, zůstane tak, jak je.

Skutečně jste twitterový účet, který se stal pomalu legendárním, ovládal sám?

Sociální sítě, včetně Facebooku pana prezidenta, jsem dělal sám. Dále ještě dva své účty, také Facebook o kaplích na Pražském hradě a ještě jeden nábožensky laděný FB.

Třeba před rokem, jak byl účet @PREZIDENTmluvci zahlcen žalmy, nebylo to tím, že jste přepnul omylem účty?

Nikoliv, ale to byla doba dosti složitá a tíživá, pan prezident byl nemocný a musím říct, že výzvy k modlitbám byly velmi vyslyšeny mezi lidmi, i v zahraničí se lidé modlili, psali mi. A měl jsem z toho velkou radost. Dokonce mi psali i muslimové ze saúdskoarabské Medíny. Že se modlí za pana prezidenta, protože si to přečetli na Twitteru. Ta síla modliteb šla z celého světa.

Když vás chce někdo kritizovat či rovnou zašlapat do země, tak připomíná právě vaše výroky z Twitteru. Nabídl jste totiž sám poměrně hodně tvrdých výroků a odsudků některých lidí. Když se na to teď zpětně podíváte, použil byste ty výrazy znova?

Teď bych je určitě nepoužil.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!