Kratom lze najít i v automatech.

Kratom lze najít i v automatech. Zdroj: Tonda Tran

Kratomový čaj
Listy kratomu.
Automat na kratom v pražském OC Stromovka.
Automat na kratom v pražském OC Stromovka.
Automat na kratom v pražském OC Stromovka.
10
Fotogalerie

Kratom: Zelený povzbuzující čaj, nebo tvrdá droga? Dočká se návyková látka i u nás brzy restrikcí?

Tenhle zelený prášek připomíná na první pohled čaj. Když se však směs zalije vodou, nezískáte obyčejný teplý nápoj, nýbrž látku, na níž se v posledních letech stává nejen v Česku závislých stále více lidí, a to i mladistvých. Mnohé evropské státy už se dostupnost kratomu rozhodly regulovat, Česko se k takovému kroku zatím jen bázlivě odhodlává. Dočká se látka u nás brzy tvrdých restrikcí?

Strom zvaný Mitragyna speciosa z čeledi kávovníků roste v deštných pralesech jihovýchodní Asie, zejména pak v Thajsku, Indonésii či Kambodži. Sušeným listům tohoto tropického stromu se v thajštině říká jednoduše „kratom”.

V této části Asie se sušené nebo drcené listy zmíněné rostliny využívají dlouhodobě z řady důvodů – na zmírnění bolesti pohybového aparátu, na zvýšení energie, pro intenzivnější chuť k jídlu, jako přírodní afrodisiakum. Kromě lidového léčitelství kratom v jihovýchodní Asii nachází využití i při řešení psychických problémů v čele s úzkostmi, depresemi, při odvykání od opioidů.

Sběratelský předmět v kratomatech

Látka se dostala před desítkami let i do Evropy včetně Česka. Výraznou společenskou „popularitu” pak získala v posledních letech a především měsících – začala se často objevovat mimo jiné i v textech české rapové scény.

V Česku není kratom schválený jako potravina či výživový doplněk. Z toho důvodu je na látku optikou české legislativy nahlíženo pouze jako na sběratelský předmět, což je uváděno i na sáčcích s nadrcenými listy v podobě zeleného prášku. Nedá tak příliš práce si látku obstarat – ve večerce, několika kliknutími v libovolném e-shopu, ve specializovaných automatech zvaných kratomaty. K dispozici jsou různé varianty lišící se barvou (kromě zmíněné zelené existuje kratom i v červené, žluté či bílé), původem, kvalitou i účinky.

Látku pravidelně užívá i šestadvacetiletý Tomáš, čerstvý absolvent vysoké školy, který žije kousek od Brna. Kratom poprvé okusil zhruba před 4 lety s kamarády na party. „Efekt kratomu je takový mix alkoholu a kafe,” vypráví Tomáš. „Člověk má takový ten příjemný, uvolněný pocit, stejně jako když si dá dvě nebo tři piva. Ale kratom vás zároveň nabudí tak, že se člověku vůbec nechce spát. Když je třeba člověk unavený, dá si skleničku a dokáže fungovat celý večer. Ne, že bych se tím nějak sjížděl a měl stavy, že se se mnou točí celý svět, nebo halucinace. Opravdu mi jenom dodá energii,” dodává.

Hlavními účinnými složkami kratomu jsou indolové alkaloidy, především mitragynin a 7-hydroxymitragynin. Ty v menším množství (zhruba 1 až 5 gramů) organismus nabudí – zlepší soustředění, zvýší výkonnost a potlačí únavu. Když se ale dávka zvýší nad 5 gramů, stimulační účinky vystřídá naopak uklidňující efekt – dostaví se útlum a euforie. Kvůli zmíněným účinkům pak ovšem může na látku vzniknout i závislost – i když podle adiktologů lehčí než na jiných látkách.

Kdy bude regulace?

V Česku je zatím na kratom pohlíženo jako na zmíněný sběratelský předmět a jakákoliv regulace chybí. K restrikcím formou zapsání kratomu na seznam návykových látek přistoupila Francie, Itálie, Polsko, Spojené království, Švýcarsko či Švédsko. Slovensko kratom zakázalo v prosinci roku 2021. Na lékařský předpis je látka k dostání na Islandu, v Norsku, Dánsku a Finsku. K regulaci se vedle Česka zatím neodhodlala Belgie, Nizozemsko, Německo, Rakousko nebo Španělsko.

Například Česko-slovenská asociace pro kratom (zaregistrovaná v roce 2021) navrhuje dostupnost látky pouze lidem starším osmnácti let. Toxikolog Martin Kuchař, vedoucí Laboratoře forenzní analýzy biologicky aktivních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze a člen skupiny včasného varování pod Národním monitorovacím střediskem pro drogové závislosti, pak klade důraz na kontrolování obsahu kratomu.

Na konci letošního října ministr zdravotnictví Vlastimil Válek uvedl, že pro řešení situace s kratomem existují tři varianty: zaprvé regulovaný prodej, dále zařazení látky do seznamu návykových látek, anebo úplný zákaz prodeje. Kdyby se ovšem zvolila poslední možnost, tak existují obavy, že by plošný zákaz byl pouze impulsem pro vznik velkého černého trhu. Kratom už je totiž u nás k dostání deset let, poptávka po něm by patrně jen tak neutichla.

Česko čeká významná debata ohledně konkrétní podoby regulace kratomu; měla by začít v nejbližších měsících.