Štáb SPOLU - Bohuslav Svoboda (ODS), Jiří Pospíšil (TOP09)

Štáb SPOLU - Bohuslav Svoboda (ODS), Jiří Pospíšil (TOP09) Zdroj: Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

Štáb SPOLU - Bohuslav Svoboda (ODS), Jiří Pospíšil (TOP09)
Štáb SPOLU - Bohuslav Svoboda (ODS)
Štáb SPOLU - Jiří Pospíšil (TOP09)
Štáb SPOLU - Jiří Pospíšil (TOP09)
Volební štáb SPOLU - Petr Fiala (ODS)
10
Fotogalerie

SPOLU si v Praze klade absurdní požadavky. Do koalice s ANO se ženou sami, Fiala by měl jednat

Hovory o budoucí koalici na pražském magistrátu jsou už nějakou dobu na mrtvém bodě. Koalice SPOLU trvá na tom, že v městské radě bude lidovec Jan Wolf, který je obžalovaný v kauze sportovních dotací. Na Wolfovu účast ve vedení města nechtějí přistoupit Piráti, do jednání se možná nakonec vloží i celostátní předsedové stran. Jestli si SPOLU chtělo připravit půdu pro koalici s ANO, jde na to dost mizerně.

Předloni v zimě přišel předseda ODS Petr Fiala s třemi principy slušného vládnutí, které chce vrátit do české politiky. Hned první z nich zněl: „Trestně stíhaná osoba nebude členem vlády a taková osoba nesmí ani zastávat politickou pozici ve státní správě.“ Jeho kolegové v Praze na tuto zásadu nejspíš zapomněli.

Přechod na Babišovy argumenty

Nejde však jen o Fialu. Podobně se dříve vyjadřoval i jeden z lídrů pražského SPOLU Jiří Pospíšil. Ten dokonce označil za pokles politické kultury i případ, kdy trestně stíhaní lidé do politických jen kandidují.

Dnes však Pospíšil mluví úplně jinak. O koaličních jednáních v Praze minulý týden napsal následující: „Každý člověk je nahraditelný. Otázkou ale je, zda si mají budoucí koaliční strany lustrovat a vetovat své kandidáty? Já myslím, že ne! O našich zastupitelích rozhodli voliči – a to bychom měli ctít a respektovat!“ Stejně argumentuje i hlavní vyjednavač SPOLU Zdeněk Zajíček: „Plně respektujeme, že si někdo stanoví takové podmínky sám pro sebe a nebudeme do toho nikomu mluvit, a stejně tak bychom byli rádi, kdyby ostatní respektovali, že máme svoje kandidáty, kteří prošli skrze volby, mají dostatečný počet voličů, a proto se do zastupitelstva dostali,“ řekl v rozhovoru pro Český rozhlas.

Namísto původně prosazovaných principů tak SPOLU v Praze v podstatě přechází do Babišovy rétoriky. Předseda hnutí ANO se totiž také vždycky odvolával na podporu od voličů, kteří věděli o kauze Čapí hnízdo, už když jej volili. Nyní SPOLU v tomto duchu argumentuje při skládání pražské koalice.

Dobrá varianta neexistuje

Volby v Praze dopadly z pohledu skládání koalice dost neprakticky. Strany dosluhujícího Hřibova vedení (Piráti, Praha sobě, TOP 09, STAN a KDU-ČSL) sice mají technicky vzato většinu 39 hlasů, TOP 09 a lidovci jsou ale nyní součástí koalice SPOLU, která drží pohromadě. Většina vychází ve složení SPOLU + ANO, to však jen o jeden hlas. Taková koalice by se mohla kdykoli rozpadnout. Stála by na jediném hlasu v zastupitelstvu, de facto by tak SPOLU v Praze trvale vládlo díky podpoře rozvědčice StB Radmily Kleslové, která je v klubu ANO. Navíc krátce poté, co SPOLU oblebilo Česko billboardy s Babišem a nápisem „Nová hrozba, stejný agent. Volte SPOLU.“

A pak samozřejmě vychází většina stranám Fialovy vlády, to znamená SPOLU, Piráti a STAN. Tyto strany zatím jednají bez velkého pokroku. SPOLU trvá také na tom, že primátorem bude Bohuslav Svoboda, ačkoli se v pořadí křížků propadl až na páté místo. Navíc ostatní strany pořád nechtějí překousnout, že Svoboda chce Praha řídit souběžně s prací ve sněmovně – jak sám říkal, na Prahu by si vyhrazoval 7 hodin denně, což skutečně nezní jako plné nasazení pro tak náročnou funkci.

Piráti a STAN zpočátku prosazovali, aby vznikla široká koalice I za účasti Čižinského Prahy sobě. To však SPOLU celkem pochopitelně odmítlo, bylo by pak v rámci koalice v menšině. Navíc hledání shody v tak široké koalici by bylo ještě složitější než mezi SPOLU a Piráty. Ze strany Pirátů a STAN to byl zřejmě jen vyjednávací manévr, nutno dodat, že plynulosti jednání tím moc nepřispěli.

Zasáhne Jurečka?

Jelikož má Praha velký symbolický význam, na vzniku koalice po vzoru vlády mají zájem i lídři vládních stran. Vstup do vyjednávání již v minulém týdnu naznačil šéf lidovců Jurečka. „Myslím, že by se nemělo stát to, aby jednání o této koalici na vládním půdorysu ztroskotalo na tom, že by to byla otázka trestního stíhání Jana Wolfa. To by bylo špatně. I on někde v rozhovoru naznačil, že nad tím případně taky přemýšlí,“ řekl Jurečka s tím, že se s Wolfem na toto téma osobně sejde.

Už delší dobu se říká, že pro SPOLU by byla PR katastrofa, kdyby pražská odnož šla do koalice s hnutím ANO. Jak moc případná koalice reálně sníží podporu SPOLU v Praze, samozřejmě nejde věštit dopředu. Už před volbami lídr SPOLU Bohuslav Svoboda vyzdvihoval Patrika Nachera jako velice schopného politika a koalici s ANO nevylučoval. Byla by však pochopitelnější za jiných okolností – například kdyby Piráti trvali na postu primátora nebo na zapojení Prahy sobě, a tím by SPOLU „vehnali“ do koalice s Nacherem. V takové situaci by spojení SPOLU a ANO mohlo být před voliči obhajitelné.

Vytvořit koalici s ANO jen proto, že SPOLU trvá na trestně stíhaném politikovi ve vedení města a ANO jim to umožní, by bylo pro voliče absolutně nepochopitelné. A premiér Fiala by zároveň přišel o jeden zásadní kampaňový nástroj – tedy tvrzení, že SPOLU vrací do politiky slušnost a principy. Pokud by se v Praze schylovalo ke koalici s ANO, bylo by na místě, aby v zájmu důvěry ve vládní strany zakročil Fiala osobně.