Video placeholde
Autentické citáty Andreje Babiše pří hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy 1. 9. 2022
Autentické citáty Andreje Babiše pří hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy 1. 9. 2022
Autentické citáty Andreje Babiše pří hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy 1. 9. 2022
Autentické citáty Andreje Babiše pří hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy 1. 9. 2022
Autentické citáty Andreje Babiše pří hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy 1. 9. 2022
39
Fotogalerie

Andrej Babiš blábolil osmdesát minut ve Sněmovně. Rozumět mu nebylo ani slovo, Fialově vládě tím pomohl

Expremiér a obžalovaný poslanec Andrej Babiš vyvolal v poslanecké sněmovně mimořádnou schůzi, na které se on a jeho hnutí ANO pokouší vyslovit nedůvěru vládě Petra Fialy. Původně to mělo být kvůli šéfovi Úřadu pro zahraniční styky a informace Petru Mlejnkovi. Ten ale včera rezignoval. Dále to mělo být kvůli cenám energií, ty ale klesají. Andrej Babiš si proto vzal slovo na skoro hodinu a půl a všem připomněl, proč byl tak špatným předsedou vlády a proč byla jeho vláda jednou z nejhorších v historii samostatného Česka.

Úvodem se sluší říct, že vláda Petra Fialy má spoustu much. Hnutí STAN kosí jeden skandál za druhým a vedle výroků ministra Rakušana v kauze Dozimetr by si i proslulý slon v porcelánu počínal s větší grácií. Špičky vládních stran také tápou v komunikaci. Ať už nešťastnou volbou slov (v případě Markéty Pekarové Adamové) posílají lidi plést svetry a drtí je tvrzením, že stát se o ně nepostará, nebo tím (v případě ministrů Síkely a Stanjury), že absolutně nedokážou vysvětlit kroky, které podnikají v bezprecedentní energetické krizi. Zatímco dokola opakují, že nenechají nikoho padnout, začínají se zavírat sklárny a další podniky. K tomu postupují liknavě i v rámci deagrofertizace státní správy a na úřadech i v policii nechávají stále lidi, které tam přímo dosadil Andrej Babiš a jeho okolí.

To všechno je ale mnohem lepší, než alternativní realita, kterou svým hodinu a půl dlouhým projevem nabídl obžalovaný poslanec Andrej Babiš. Jeden zmatený citát stíhal druhý. Dikcí, ve které nedodržoval interpukci skákal z jednoho tématu na druhé tak, že není ani ze stenozáznamů jasné, co chtěl vlastně říci a co mu vadí. Opět do televize mluvil chaotický mikromanažer, který nedokáže udržet jednoduchou myšlenku. Jeho jediným receptem na vše je rozhazování peněz lidem tak, jak to předváděla jeho vláda v covidu a čímž roztočila kola masivní inflace, která dnes drtí Česko.

Člověk, jehož jedinou motivací je neskončit za mřížemi kvůli podváděním s dotacemi u farmy Čapí hnízdo, paradoxně pomohl přímo vládě Petra Fialy. Svým projevem ukázal, že nemá žádnou plnohodnotnou alternativu k současné vládě, nenabízí žádná řešení ani východiska z krize, ve které se teď naše země nachází. Dokáže jen křičet nesouvislá souvětí, jejichž obsah se táhne od švédské sociální politiky, přes adoraci Emanuela Macrona po kritiku ministra Jurečky. Z obsahu jeho projevu bylo vidět, jak moc mu chybí být premiérem z jediného důvodu - už se nemůže potkávat s hlavami států, telefonáty zdržovat prezidenty i premiéry okolních zemí a chlubit se tím na nekonečných tiskových konferencích.

A tak i když je vláda Petra Fialy zatím hodně daleko za svými očekáváními, stále je o parník před Andrejem Babišem a jeho kabinetem selfíček, prázdných tiskovek a nikdy nekončícím naříkáním. Kritizujme (a to oprávněně) Petra Fialu a jeho ministry, ale nikdy tak nečiňme prostřednictvím Andreje Babiše. Jen pro ilustraci jsem pro vás vybral několik vět z jeho dnešního projevu, které najdete v galerii tohoto článku. Přečtěte si je sami a posuďte, zda by měl tento člověk ještě někdy zastávat nějakou veřejnou funkci. Není v nich změněné ani vypuštěné žádné slovo. Jsou to doslovné citace.