Volby každý den

Volby každý den Zdroj: Marek Douša

Varovné signály z průzkumů. Mají se vládní strany začít bát?

Nepřeceňovat, ale ani nepodceňovat. Více než kdy jindy by se nyní strany vládní pětikoalice měly řídit tímto zlatým pravidlem, které se týká průzkumů veřejného mínění. Stačí už jen pohled na zatím nejnovější volební model, který agentura STEM vytvořila pro televizi CNN Prima News.

Na první pohled není výsledek nijak překvapivý a zapadá do řady dalších sondáží z poslední doby. Největší podporu má hnutí ANO (volilo by ho 31,1 % lidí), následuje ODS (15,5 %), poté SPD (11,9 %). Do sněmovny by se dostali ještě Piráti (9,3 %) a s odřenýmq ušima i TOP 09 (5,6 %) a hnutí STAN (5,5 %).

Přesto výsledek stojí za pozornost a zvláště pro vládní strany by měl být varováním. Jednak je to výrazné vedení ANO a značný odstup dalších uskupení. Pravda, některé jiné průzkumy tak velký náskok politickému projektu Andreje Babiše nedávají (byť např. Median také). Ale i tak je zřejmé, že za současné situace by bez ANO nemohla žádná vláda získat sněmovní většinu – pokud by se tedy ostatní nespojili s Tomiem Okamurou, což asi není zrovna reálné.

A právě jeho SPD se týká i další ze zajímavých závěrů sondy agentury STEM. Podle ní má totiž strana potenciál zhruba 25 %, dokonce i víc než občanští demokraté. Navíc pro vládu není zrovna příjemné zjištění, že hned dvě z prvních tří příček drží opozice. Na druhou stranu značný nevyužitý potenciál ukázal citovaný volební model i u TOP 09 a hnutí STAN, dokonce několikanásobně převyšující jejich odhadovaný zisk.

A proč by to vše mělo (nejen) vládní strany zajímat? Pokud se nic zásadního nestane neboli jestli se vláda nerozpadne, čekají nás sněmovní volby až za víc než tři roky. Za dveřmi jsou ale jiná klání. Zanedlouho komunální a senátní, po Novém roce prezidentské. A hlavně první ze zmiňovaných voleb ukážou, jak si vláda stojí.

Jakkoliv v těch komunálních bývají celkové výsledky nečitelné, za vítěze se někdy dokonce označuje hned několik stran zároveň a senátní jsou z mnoha důvodů specifické. Ale i tak můžou vládu rozkolísat, pokud by dopadly nějak dramaticky špatně. To všechno navíc v době, kdy na lidi dopadají ekonomické trable od rostoucích cen energií po zdražování potravin, což je pochopitelně vodou na opoziční mlýn. A pro většinu voličů i důležitější téma než zásadový vládní postoj ve válce na Ukrajině nebo nějaké české předsednictví v EU.

Nad průzkumy jako tím uplynulým od agentury STEM se ještě dá mávnout rukou. U nadcházejících voleb to už tak lehce nepůjde.