Chcete mě?

Chcete mě? Zdroj: Petr Topič / MFDNES + LN / Profimedia

Hrad, nebo vláda? Proč Babiš s prezidentskou volbou mlží

Prezidentskými volbami může zamíchat taktizování šéfa ANO. Andrej Babiš stále jasně neřekl, zda se jich zúčastní. Rozhodnutí odložil na 28. října. Nyní posílil spekulace, že jeho skutečným cílem není boj o Hrad, ale předčasné volby do  Poslanecké sněmovny.

Hnutí ANO rozjelo na jaře dryáčnickou kampaň Za Babiše bylo líp, výrazně polarizující společnost. Babiš se k ní zpočátku nehlásil. Šlo prý o spontánní akci občanů nespokojených s Fialovou vládou, ale byl to jen tradiční klam.

Prezidentská nekampaň

Záhy se ukázalo, že se této kampaně účastní členové a podporovatelé ANO, a jeho šéf začal s jejími slogany objíždět republiku v obytňáku. Dodnes tvrdí, že tyto cesty nemají nic společného s prezidentskými volbami. Více slyšet o nich bylo až v poslední době, kdy upoutaly pozornost kontroverzními střety policie s oponenty.

„Nikdy nepadlo slovo o prezidentovi, nikdy jsem neřekl, že budu kandidovat. Na mítincích o tom nemluvím, takže je to kampaň komunálních a senátních voleb, skončí druhým kolem do Senátu a pak nebude pokračovat,“ prohlašuje dnes Babiš.

Současně oznámil, že ANO má ještě dva kandidáty na prezidentský post s tím, že jeho prioritou není volba prezidenta, ale vrátit se do vlády. „Alena Schillerová by byla stokrát lepší kandidát než všichni, co tam zrovna jsou. Nebo Havlíček,“ upřesnil později, o kom se v jeho týmu uvažuje. O čem toto lavírování svědčí?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!