Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně

Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně Zdroj: Profimedia.cz, ČTK, archív

Lenka Bradáčová
Lenka Bradáčová
Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.
3
Fotogalerie

Bradáčová v kauze Dozimetr prokázala, že zůstává Babišovým pohůnkem

Premiér Petr Fiala obhajoval jmenování Petra Mlejnka do čela civilní rozvědky tím,že se podílel na rozkrývání aféry Dozimetr. Podle Deníku N Mlejnek ukázal ministrům čestné prohlášení podepsané jedním ze svědků kauzy, z něhož vyplývá, že ho měl přesvědčit, aby věc nahlásil a začal spolupracovat s policií.

Na Fialovo prohlášení o Mlejnkově pozitivní roli reagovala pro Deník N vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, že o ní není v kauze ani zmínka. „O participaci pana Mlejnka na vyšetřování vámi dotazované trestní věci mi není nic známo," uvedla  Bradáčová doslova. Premiér následně replikoval,  že role Mlejnka  se odehrávala před zahájením a mimo rámec trestního řízení.

Bradáčová tak svým výrokem nemístně vstoupila do politiky. Případ Dozimetr sice dozoruje Vrchní státní zastupitelství  v Praze, ale nikoli sama osobně.  Ke konkrétním okolnostem případu by se neměla vůbec co vyjadřovat.  I když se nakonec zmínila pouze o tom, že jí není nic známo, že by procházelo Mlejnkovo jméno spisem, zpochybnila vlastně Fialovo původní prohlášení, kdy byl  nucel následně dovysvětlovat, jak to vlastně tím prvním výrokem myslel. 

Místo toho, aby se vyjařovala k tomu, zda má Mlejnek nějaké procesní postavení  v celé kauze, a zda je zmiňován ve spise, měla Brdáčová raději mlčet, anebo odmítnout tuto otázku komentovat. Už jenom proto, že nemohla mít ty samé informace, které měla k dispozici vláda.

Svým výrokem se tak Bradáčová naplno zapojila do politického boje ohledně jmenování Mlejnka do čela civilní rozvědky. A to na straně opozice, a především Andreje Babiše, který kvůli tomu poslal Fialovi dokonce otevřený dopis. Její vyjádření je o to problematičtější, že naopak nikdy nekomentovala ani nerozporovala evidentně lživé výroky, kterých se dopouštěl její chráněnec, kterému dlouhodobě umetala cestičky v jeho kriminálních kauzách.  Například když obvinil v médiích státní zástupkyni Dagmar Máchovou z toho, že stála za jeho trestním stíháním v kauze Čapího hnízda.  Bradáčová moc dobře věděla, že je to lež, ale přesto mlčela.

Tím, že de fakto popřela Fialovo vyjádření týkající se Mlejnka, tak z něj uděla mediálně lháře, který se až ex post musí vymlouvat, jak to vlastně myslel. Brádáčová přitom musela moc dobře vědět, jak bude její  odpověď působit na veřejnost, a jak bude interpretována. Opět tak jenom prokázala, že je Babišovým pohůnkem, a že nemá ani špetku loajality k současné vládě. 

Video placeholde
Reflexe Kalouska a Stoniše 62 • Reflex.cz