Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Zelenskyj před branami Moskvy. Putin s dírou v hlavě

Žádné mírové smlouvy či jiná příměří ruskou agresi nevyřeší. Vojáci Ruské federace spadli na úroveň Wehrmachtu, který na Ukrajině páchal to co oni dnes. Děsivé je, že nic už ruské vojáky nezarazí, žádná lidskost. Ruce civilistů svázané za zády, s hlavou prostřelenou zezadu, s takovým esesáckým režimem nelze jednat. Stalin tak kdysi vraždil Poláky. Nic se v tom ruském režimu zla nezměnilo. Dělat s ním smlouvy, když nikdy nedodržel žádnou? Nic nebude Putinovi odpuštěno. Jednání s válečným zločincem nemá smysl. Nechci přilby, potřebuju tanky a letadla, tak zní požadavek prezidenta nejaderné republiky. Když mu ty zbraně dáte, Putina porazí.

Prospěšná porážka

Porážka Rusku prospěje. Putina sundají Rusové a dopraví ho k mezinárodnímu soudu. Možná ho budou soudit sami. Dokud to neudělají, nedočkají se žádného mezinárodního uznání či odpuštění. Ničím nelze zakrýt fakt, že veliká země přepadla menší zemi, že v ní rozpoutala ničení měst i vesnic. Nic nezakryje, že ruská armáda na Ukrajině vede válku ničení jako Wehrmacht a pobíjí civilní obyvatelstvo jako jednotky SS, nic nezakryje únosy dětí do útrob Ruské federace. Jsou to činy, které Putinovi znemožní jakýkoliv smír či vyváznutí bez trestu. Rusko bude muset zaplatit všechny zločiny a miliardové škody na Ukrajině, všechny loupeže, vraždy a únosy. Ukrajina říká: Vyděrač nedostane ani metr naší půdy. Příště by chtěl dvojnásob.

Ruské velikášství

Dějiny se někdy mění pomalu, takřka neviditelně, jindy čas za měsíc poskočí o celé století. To druhé je případ ruské invaze. Jakmile Západ vyřeší problém energie a problém jaderného vyhrožování (a může si ruské vedení být jisté, že oboje vyřeší brzy), Putin půjde k soudu. Už dnes je Rusko zcela jiná říše než v únoru. A zcela jiný je i svět okolo Putina. I Hitler jevil se chvíli jako světapán, pak ho dějiny spláchly, sotva se stihl trefit do hlavy. S Ruskou federací se skoncuje mnohem rychleji. Nikdo neví, zda se federace rozpadne. Pro zničení ruského imperialismu by to bylo výhodné. Následnickým státům (většinou neruských národů) by se ulevilo. Osvobození od nabubřelého velkoruského diktátu dočkaly by se snáze a rychleji by mohly zavádět demokracii. Nemusely by řešit dávný ruský komplex velikášství a spasitelství, za který nyní musejí na Ukrajině krvácet.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!