Emmanuel Macron

Emmanuel Macron Zdroj: Profimedia.cz

Bez protihráče: Emmanuel Macron se sune k obhajobě prezidentské funkce

Týden před prvním kolem francouzských prezidentských voleb se jejich průběh zdá ospalý a výsledky dopředu jasné. Pod povrchem běžných zpráv se ale objevují náznaky, že se jejich průběh ještě stále může ve finiši zdramatizovat.

Všem průzkumům vévodí dosavadní hlava státu Emmanuel Macron. Kandidát neideologického středu se voličsky stále veze na politickém tahu, který udělal před pěti lety. Tehdy většinu Francouzů přesvědčil, že je to on – bývalý bankéř a socialista –, kdo dokáže zemi spravovat lépe než tradiční strany pravice a levice. Vlastně to byl podobný postup, jaký zvolil na počátku politické kariéry Andrej Babiš.

Středový elitář

Na rozdíl od českého miliardáře se ale Macron po prvním zvolení nevydal k obsazení jedné části politického spektra a nadále drží jak část bývalých socialistických voličů, tak velký podíl na voličstvu pravicových a negaullistických republikánů. Macron i jako prezident zůstal mužem středu, kterého sice nadprůměrně volí nejbohatší i vzdělanější Francouzi a největší podpoře se těší v Paříži a jejím okolí, ale silnou podporu si drží fakticky u všech skupin napříč společností. Z antiestablishmentového kandidáta se proto Macron vyvinul v reprezentanta hlavního proudu.

Ochránkyně slabých

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!