Video placeholde
Předseda SPD Tomio Okamura v pořadu Partie TV Prima (20.2.2022)
Poslanecká sněmovna během schůze k projednávání novely pandemického zákona. Na snímku předseda SPD Tomio Okamura (16. 2. 2022)
Poslanecká sněmovna během schůze k projednávání novely pandemického zákona. Na snímku šéf SPD Tomio Okamura a poslanec za ANO Patrik Nacher (16. 2. 2022)
Jednání Sněmovny o novelizaci pandemického zákona: Předseda SPD Tomio Okamura, v pozadí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) (1.2.2022)
SPD pod vedením Tomia Okamury bude zakládat vlastní politický institut.
14
Fotogalerie

Ochránci míru a parlamentní kultury. Okamurovci cítí příležitost, skrupule jdou stranou

Volebním sněmovním sítem loni na podzim propadly jen dvě současné opoziční strany, což zvláště SPD dodalo na politickém apetitu. Vidět to bylo v minulých dnech při vyčerpávajícím projednávání pandemického zákona. A patrné to bylo i při vystoupení jejího šéfa Tomia Okamury v nedělní Partii na CNN Prima News.

Než došlo na samotnou novelu pandemické úpravy a téměř „castrovsky“ dlouhé blokační projevy, otevřelo se na chvíli zahraničně-politické, respektive ukrajinsko-ruské okénko. Tomio Okamura ví, na jaký elektorát míří, a tomu odpovídají i jeho reakce. Nejsou pochopitelně nijak zvlášť prokyjevské, ale ani vysloveně promoskevské.

Dozvěděli jsme se například, že na odbojném východoukrajinském Donbasu „žijí v podstatě Rusové, nikoliv Ukrajinci“. Ale zároveň mluví o tamních separatistických útvarech jako o „povstaleckých republikách“.

Jistým způsobem ambivalentně může působit v jeho podání i mezinárodní charakter celé krize.  „Pro Evropu není výhodná válka s Ruskem a samozřejmě pro Rusko není výhodná válka s Evropou,“ shrnul to v Partii. Nikomu prý nestraní, jen hodlá „upřednostnit zájmy Evropy, a nikoliv Spojených států“.

A co ještě dál šéf SPD chce a nechce? Jednak nechce Česko zatahovat do případné ukrajinské války a na našem území nechce ruská ani americká vojska. Neboli šálivá představa české neutrality a (ne)možnost stát stranou staletých evropských – a potažmo globálních třenic. A jako tečka asi nejlépe zapůsobila proklamace: „SPD chce mír a žádnou válku nechce.“ Tak výborně, hned se líp usíná…

Ale tou hlavní diskusní porcí byla právě novela pandemického zákona. Tomio Okamura neskromně přiznal, že „to přineslo plusové body“. Což má nepochybně pravdu, byť vzápětí to hned uvedl na pravou míru, že nešlo primárně o body stranické: „Díky tlaku SPD tam koalice musela vložit pozměňovací návrhy.“ Což se prý týká například omezenosti platnosti zákona do listopadu, SPD podle něj také přiměla část provládního Senátu hlasovat proti novele.

Je jedno, že časové hledisko tam vpravili hlavně po jednom ze sněmovních výborů a že je asi těžko představitelné, jak koaliční senátoři jednají podle notiček SPD. Ale zní to hezky. Navíc když k tomu zazní dodatek, že vláda by se místo nového pandemického zákona měla věnovat spíš zdražování. Je asi jasné, na jaké voličské vrstvy takový nesourodý postesk míří…

A když došla v nedělní debatě na CNN Prima News řeč na mnohahodinové projevy, Tomio Okamura ujistil, že „mluvil věcně“. A že si v žádném případě takto nemusí získávat voličskou přízeň: „V médiích se pohybuji zhruba už 27 let… Opravdu nemám zapotřebí si za každou cenu užívat každé vystoupení.“

Neboli zhruba 37hodinová debata o pandemickém zákoně, jejíž drtivou část tvořily projevy schované za diskuzi o programu schůze, byla nejen nutná, ale i vždy k věci. Nutno ale přiznat, že taktika SPD není špatná a řadě současných i budoucích voličů strany může imponovat. Na jednu stranu do toho „házet vidle“, zároveň se ale tvářit jakoby státotvorně.

Jak v Partii ostatně potvrdil i Tomio Okamura: „SPD je konstruktivní stranou. My chceme, aby republika šla dopředu. My jsme jasně předem v souladu s tou nejlepší parlamentní kulturou, která tam teď po nástupu pětikoalice bohužel není, dali najevo, že budeme obstruovat dva zákony, které nám a našim voličům nejvíc vadí.“ A který je po pandemickém ten druhý? Podle něj úprava umožňující korespondenční volbu. Neboli je se na co těšit.

Video placeholde
Kecy a politika 14: Okamura - vůdce proletariátu s Aston Martinem • Reflex.cz