Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Rusko vs. Západ: Dojde-li k vojenské konfrontaci, Ukrajina nejspíše bude muset odrážet útok sama

Po mnoha týdnech usilovných jednání mezi kolektivním Západem a Putinovým Ruskem je jasné, že mezinárodní napětí kolem Ukrajiny hned tak nepomine. Ani písemná odpověď Spojených států na ruské bezpečnostní požadavky na tom nejspíš moc nezmění.

Smysl Putinova ultimáta je v tom, že buďto NATO písemně zaručí nerozšiřování aliance na východ, anebo musí počítat s takovou odvetou, která se už nebude ohlížet na žádné mezinárodní normy a úmluvy. Logika napovídá, že když kladete zjevně nesplnitelné požadavky, počítáte s tím, že splně­ny nebudou. Písemné záruky toho, že se NATO nebude dále rozšiřovat na východ, navzdory výslovnému přání žadatelů, by znamenaly nejen porušení vlastní ústavy, ale také zatlučení posledního hřebíku do rakve celého obranného spojenectví. A to znamená, že Rusku nejde v první řadě o bezpečnost, ale spíše o slíbená odvetná opatření zbavující NATO posledních zbytků jakéhokoli smyslu – a po „vítězném“ úprku z Afghánistánu jich beztak moc nezůstalo.

Zmatený Biden

Volba okamžiku pro zasazení překvapujícího úderu nikdy nebývá náhodná. Putin je jednoznačně přesvědčen, že právě nyní prožívá Západ „hvězdný“ okamžik své slabosti a jeho nejednotnost je podmíněna obecnou bezradností a dezorientovaností. Má pocit, třeba i důvodný, že stařecká senilita postihla nejen rozhodujícího hráče Západu, ale i celou jeho civilizaci. Kdy, když ne teď? Chtělo by to tvrdou, svalnatou, sebejistou odpověď hlavních západních institucí, leč místo toho zásobují protivníka protichůdnými výroky a známkami rozvratu, spíš potvrzujícími než vyvracejícími podezření z duševní ochablosti.

Video placeholde
Reflexe Kalouska a Stoniše 36: Kalousek v Reflexích: Krize na ukrajinských hranicích se nás týká, nesmí nám to být jedno • Reflex.cz

Co si má pomyslet Putin o duchapřítomnosti svého amerického protějšku, který 20. ledna prohlašuje, že, „pokud jakákoli ruská vojenská jednotka překročí hranice Ukrajiny, bude to pokládáno za invazi, na kterou bude dána tvrdá a sladěná ekonomická odpověď“, zatímco den předtím zdůrazňuje na tiskovce, že „si není jist reakcí spojenců, bude-li vojenský vpád územně omezen“.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!