Pirátský vzestup a pád

Pirátský vzestup a pád Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Sněmovna: Volba nové předsedkyně. Ivan Bartoš ve frontě (10.11.2021)
Ustavující schůze Sněmovny, den druhý: Ivan Bartoš (Piráti) (10.11.2021)
Koalice Spolu a PirStan podepsaly koaliční smlouvu (8.11.2021)
Koalice Spolu a PirStan podepsaly koaliční smlouvu (8.11.2021)
Piráti Mikuláš Ferjenčík, Ivan Bartoš a Vojtěch Pikal
23
Fotogalerie

Pirátský vzestup a pád: Nesentimentální rozbor příčin pirátského neúspěchu ve volbách

Pirátská strana se po volbách propadla na pouhé čtyři poslance. Všichni se ptají, proč Piráti neuspěli. Různě se spekuluje, píšou se analýzy, která mají spíš ráz sebeobhajob. Skutečnou příčinou je, že Piráti se hned dvakrát vydali po německé cestě.

Dnes si už málokdo bude pamatovat vzestup německé pirátské strany, která v jednu chvíli byla zastoupena skoro ve všech německých zemských sněmech. Pak se ale něco zadrhlo a němečtí piráti se nedostali do Spolkového sněmu.

Nasvícení vnitřností

Jejich zemské úspěchy totiž nasvítily pirátské politické „vnitřnosti“, víc se začaly probírat názory konkrétních pirátů, jež se lehce daly dohledat na veřejných pirátských internetových fórech. Některé zemské strany se následně propadly do vnitřních sporů a už bylo zaděláno na návrat pirátů mezi minia­turní neparlamentní strany.

Už tehdy se ukázalo, že pirátský způsob dělání veřejné vnitrostranické politiky je zkrátka v politické soutěži s klasickými stranami i populistickými hnutími velmi zranitelný.

Čeští Piráti pak okopírovali německou cestu také ve srovnání s německými Zelenými. Obě strany na jaře vedly průzkumy, což vedlo k nasvícení jejich detailních programových priorit. U obou se ukázalo, že strana doplatila na skutečnost, kdy se snažila oslovit průměrné středostavovské voliče. Ti nakonec nedokázali překousnout progresivistickou agendu velké části německých Zelených i českých Pirátů.

Fackování progresivistů

Oba popsané momenty mohly Babišovým stratégům ukázat cestu, jak na české Piráty. Kampaň ANO z nich proto udělala fackovacího panáka, jenž se ale na rozdíl od ostatních opozičních stran neuměl efektivně bránit. To vedlo k tomu, že koalici PirSTAN, která se na jaře šplhala až někam k 30 procentům, utekla polovina voličů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!