Premiér Andrej Babiš ve svém pořadu Čau lidi

Premiér Andrej Babiš ve svém pořadu Čau lidi Zdroj: Reprofoto Youtube

Andrej Babiš
Andrej Babiš (ANO) předstoupil před novináře (12.10.2021)
Volební štáb Hnutí ANO
Volební štáb Hnutí ANO
Volební štáb Hnutí ANO
10
Fotogalerie

Hodný Babiš, uběhané ANO a hra na konstruktivní opozici

Mohli jsme to komplikovat, mohli jsme to prodlužovat, mohli jsme si dál užívat vládnutí, byť bez sněmovní většiny – a tudíž i bez důvěry parlamentu. Ale rozhodli jsme se, že budeme hodní. Zhruba tak se dají s jistou nadsázkou komentovat postoje předáků hnutí ANO z uplynulých dnů. Zbývá se tak jen dohadovat, co je k tomu závanu konstruktivity dohnalo.

„Ano, ANO uznává,“ odpověděl tedy končící dvojministr Karel Havlíček na otázku, zda hnutí uznává porážku a na 100 procent míří do opozice. „Ta čísla jsou jasná. My odcházíme se vztyčenou hlavou jako strana nebo hnutí, které dostalo 27,1 procenta, což je myslím velmi dobrý výsledek,“ uvedl dále v nedělní Partii na televizi CNN Prima News. A dodal: „Na pětikoalici, která nás uběhala, to ale nestačilo, což je třeba uznat a pogratulovat jim.“

Což je sympatické, ale zároveň je na místě otázka, kam se vytratila bojovnost ANO podpořena solidním volebním ziskem. Navíc i s možnou vidinou premiérského postu, byť asi jen dočasnou. „Když jsem s ním mluvil naposledy v neděli, tak mi řekl: 'Andreji, já Ti dám dva pokusy.' Ale šel do nemocnice a já jsem to nechtěl moc řešit,“ popsal tedy končící premiér a šéf ANO údajnou debatu s prezidentem Milošem Zemanem ve svém nejnovějším videokázání „Čau lidi“.

Andrej Babiš tak v podstatě zopakoval, co řekl už v pátek na Frekvenci 1. Tedy že pověření od prezidenta nepřijal, otěže moci předá nové koalici a zamíří se svým hnutím do opozice. Zároveň se – což by nemělo zapadnout – obrátil na více než milion voličů, jejichž hlasy připadly stranám, které skončily před branami sněmovny. Konkrétně pak zmínil ČSSD, KSČM a Přísahu s tím, že bude hájit i jejich zájmy.

Což je nejen pokusem o pokračování v luxování zbytků hlasů levice, ale může to souviset i se spekulacemi o Babišově zálusku na Hrad. Ostatně podobně jako celý, nečekaně brzký a hladký odchod do opozice. Končící premiér si jednak uvědomil, že na sestavení plnohodnotné vlády prostě nemá. A že by vypadal jak zabedněný kazisvět, prostě jako vzteklé dítě, kterému vzali hračku. A ve finále skončí prohrou.

Nebo to může od ANO prostě být příprava na jakoukoliv další politickou bitvu. Oběma koalicím to ve vládě nechají „vyžrat“, což vzhledem k rostoucím cenám, energetické krizi, nové vlně koronaviru a rozklíženým veřejným financím nebude problém. A mezitím se budou tvářit státotvorně.

„My jsme jasně řekli, že nebudeme nic obstruovat, nikdy jsme to nedělali,“ prohlásil dále v nedělní Partii vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy v jedné osobě Karel Havlíček. „Je třeba připravit se na to, být náročnou, ale fér, konstruktivní a tvrdou opozicí. My jsme s tím smířeni a začínáme na tom pracovat.“

A samozřejmě, jen pro blaho voličů. O nějaké funkce tu nejde, a to ani ve sněmovních orgánech. „Nám nejde o benefity, nám nejde o komfort. Nám jde o to, abychom byli schopni adekvátně dělat svoji práci,“ dodal Karel Havlíček. Tak schválně, jak dlouho jim ten závan konstruktivity vydrží.

Video placeholde
Petros Michopulos analyzuje, proč Babiš nakupoval ve Francii přes offshorové firmy. Nese to známky daňového podvodu • reflex.cz