Konec éry Andreje Babiše

Konec éry Andreje Babiše Zdroj: Profimedia.cz

Konec éry Andreje Babiše: Proč premiér skončil, i když možná vyhraje volby

Je pravděpodobné, že Andrej Babiš vyhraje volby, ale i tak jeho éra končí. U moci se drží jen sociální korupcí neproduktivních vrstev společnosti, ale jeho dluhový stát blahobytu narazil na hranice svých možností, což brzy pocítí i jeho voliči. Podstatnější je však tohle: jeho ideologii spasitele, který jde proti zlořádům, už nikdo nevěří. Dnes je to on sám, kdo vytváří největší společenské zlořády.

Dramatik Milan Uhde vzpomínal, že v polovině osmdesátých let, v době komunistického režimu, předčítal na bytovém semináři svou hru o Karlu Marxovi. Všichni vyprskávali smíchy a vůbec se ohromně bavili. Následovala diskuse, v níž vystoupil tehdejší disident a reformní komunista Jaroslav Šabata, který řekl prorocká slova: Když je vládnoucí režim takhle směšný, znamená to jediné – je to konec epochy.

Symbolickým koncem komunis­mu pak bylo, když v létě 1989 někdo vynesl projev šéfa komunistů Miloše Jakeše z Červeného Hrádku. Tehdy na stranickém aktivu zcela vážně říkal, co dělat a nedělat, aby si KSČ uchovala hlavní roli ve společnosti. Lidé si projev nahrávali a váleli se smíchy. Ukázalo se, že král je nahý a v čele společnosti stojí šašek.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!