Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Bez konce hnízdo je. Došetřují ho, vracejí a doplňují

Letitá kauza Babišova hnízda pokračuje nezměněným stylem s dobrými fintami. Proti došetření nemůže nikdo ani pípnout. Orgány konají pečlivě v duchu spravedlnosti. Konají tak už šest let. Poslední úkon: Dva měsíce trvalo státnímu prokurátorovi, než zjistil, že přibyly nové informace, které dosud v případu nefigurovaly. Je proto nutno kauzu Čapí hnízdo vrátit policii, aby věc došetřila. Dal jí na to dva týdny.

Dozvíme se ale, že policie to za dva týdny nestihne. Švindl s Čapím hnízdem není nesmírně komplikovaná kauza. Umět jednoduchý a jasný případ tak zašmodrchat, že se tak jeví a ani po šesti letech nemusí k soudu, to už vyžaduje velké prokurátorské mistrovství. Čapí hnízdo patřilo Agrofertu. Na dotaci pro malý podnik nemělo podle pravidel nárok. Začalo proto patřit Babišovým dětem a nárok vznikl. Dostalo padesát miliónů. Po čase se do Agro­fertu vrátilo. To se opravdu nedá rozplést ani za sto let.

Ale dá, to jen Babišovy státní orgány dělají z veřejnosti blbce. Babišovým cílem je, aby k soudu nikdy nedoputoval. Stále je co doplňovat, vyšetřovat a přehodnocovat. Teď, kolem voleb, se to musí dělat jemně a spravedlivě. Došetřit, dát tomu čas. Já mám cíl, aby proces byl. Chci vědět, jestli je premiér podvodník, nebo jestli ho tolik nepřátel v Čapím hnízdě pomlouvá. Divím se, že to nechce vědět Babiš.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!