Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Protilátky projdou: Česko se nejspíš vydá cestou Rakouska a uzná ochrannou hladinu protilátek

Na ministerstvu zdravotnictví se v nejbližších dnech znovu sejde skupina expertů, kteří mají doporučit, jestli se lidem budou uznávat přirozeně nabyté protilátky jako ekvivalentu očkování. Projde to?

Reflexu se na základě výpovědí některých účastníků podařilo zrekonstruovat, jak probíhalo poslední jednání v polovině srpna 2021.

Premiér pod tlakem

Je čtvrtek, devět hodin ráno, a na ministerstvu zdravotnictví se scházejí první účastníci schůzky svolané na výslovné přání premiéra Babiše. Ten je už dlouho pod tlakem lékařů, kteří ho přesvědčují o tom, že spoléhat na protilátky nabyté očkováním a současně ignorovat ty, jež lidé získali díky prodělané nemoci, je odborně neobhajitelné.

Sám premiér často deklaruje, že této problematice nerozumí. Poměrně dlouho byl pod silným vlivem expertů, kteří mu tvrdili, že vakcína chrání lépe než prodělané onemocnění. Tuto strategii hájí především členové skupiny MeSES, kteří sami sebe prohlašují za jediné skutečné odborníky, ačkoliv mezi nimi je jen minimum erudovaných imunologů.

Situace se pro premiéra diametrálně změnila poté, co se kvůli vysokým titrům vlastních protilátek odmítl očkovat Jaromír Jágr. Tehdy snad poprvé Andrej Babiš silně zavnímal, že prosazovaná strategie – zavřete oči, naočkujte se a na nic se neptejte – by mohla narazit u části voličů. A to nejen u těch, kteří jsou zarytými odpírači očkování. Povědomí veřejnosti o základech imunologie po roce s covidem neuvěřitelně vzrostlo. Proti tlaku na očkování všech se dokonce začali stavět i praktičtí lékaři, kteří se stále častěji dotazují ministerských úředníků, jak tento postup hájit před svými pacienty, když sami vědí, že je odborně pomýlený.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!