Lionel Messi

Lionel Messi Zdroj: Profimedia.cz

Lionel Messi nebude hrát za Barcelonu. Klub si ho již nemůže dovolit

Konec pohádky, nikoli pohádkových platů. Lionel Messi nebude hrát za Barcelonu. Čtyřiatřicetiletý hráč odchází proto, že klub se ocitl ve finanční krizi a není v jeho silách zaplatit svou hvězdu ani poté, co se domluvili na snížení gáže o polovinu. I tak by to znamenalo nutnost vyplatit mu něco mezi 30 a 40 milióny eur ročně.

Stále by to byl pohádkový plat a podle letošního žebříčku časopisu Forbes je Messi s celkovým ročním příjmem 130 miliónů eur nejlépe vydělávajícím sportovcem planety. Avšak přijde-li majetkové portfolio skokově o několik desítek miliónů, znamená to nepříjemné důsledky, včetně dalších výdajů na jeho restrukturalizaci. Ať boháč, nebo chuďas, nikdo nechce ztrácet peníze tímto způsobem. Messi na nedělní tiskové konferenci prohlásil, že to bylo maximum, jak mohl slevit.

I s drasticky sníženým Messiho platem by celkový součet hráčských odměn v Barceloně dosáhl 110 procent. Bez něj to bude 95 procent. Fakt, že peníze se za rok v klubu vlastně jen protočí, nabourá představu o lukrativnosti špičkového fotbalového byznysu. Mnozí majitelé vyplatí akcionářům solidní dividendy, ale oproti ropným společnostem nebo technologickým gigantům jsou to drobné.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!