Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Starověké elektrárny a pan prezident

Pan Zeman si koleduje. Jeho úkolem při tvorbě nové vlády po volbách není pletichařit, aby pan Babiš držel co nejdéle vládu bez důvěry sněmovny. Jeho úkolem je, aby bez zbytečných odkladů umožnil vznik vlády, která důvěru ve sněmovně mít bude. Je to v demokracii sám smysl demokracie.

Jestli tu důvěru od sněmovny dostane taková, či jiná koalice, nebo nějaký jedinec, je celkem jedno. Starého čerta platí prezidentovy úvahy o tom, že tohle není správná koalice, že tamta koalice je správnější či že někdo je srab. Jiný, že se mu hnusí, že koalice je vlastně nekoalice, a tak dále…

Nechte pletich, konejte

Protože to pan prezident nechápe, měli by mu poslanci, kteří vládu nějakého politika chtějí schválit a mají na to pěknou většinu, včas tuto informaci dodat písemně. Milý pane prezidente, abyste věděl, že naše většina dá důvěru vládě tohoto pána, a ne jiného. Nikdo jiný vládu s důvěrou nevytvoří. Tak nechte pletich a konejte. Pokud nepochopíte náš dopis s podpisy sněmovní většiny, dojdeme si na Hrad pro Vás, pane prezidente. Poslední větu poslanci zas vyškrtnou a udělají dobře.

Pan prezident vychází ze svého čtení ústavy. Je dnes v módě říkat: Já to čtu takto, mám na to právo, je to můj názor. Fakta se stala už jen rovnocennou složkou komplexu hloupostí. Pro každý předvolební boj je to zásadní zbraň. Prezidenta nechme raději stranou. Jak má volič nakládat s hloupostí, ukáže následující rozbor pyramid.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!