Ivan Bartoš s vlajkou Antifa: Koupil si jí v Berlíně, protože nenávidí Hitlera. Odmítá, že by byl členem, vzal si jí i na demonstraci na podporu uprchlíků v roce 2016 před Pražský hrad

Ivan Bartoš s vlajkou Antifa: Koupil si jí v Berlíně, protože nenávidí Hitlera. Odmítá, že by byl členem, vzal si jí i na demonstraci na podporu uprchlíků v roce 2016 před Pražský hrad Zdroj: Facebook, INT

Bohumil Pečinka: Válka se středními vrstvami

Nemylme se, žádná volební kampaň ještě nezačala. A pokud ano, jejím prvním a jediným výstřelem byl projev Andreje Babiše v Poslanecké sněmovně u příležitosti hlasování o nedůvěře vládě. Premiér nakonec hlasování nejen přežil, ale taky vztyčil volební prapor svého hnutí.

Jeho hlavní teze by se daly shrnout do několika vět:

  1. Chcete svrhnout vládu, která ve všech ukazatelích zvýšila životní úroveň.
  2. Zatímco Ivan Bartoš byl v roce 2016 na demonstraci, jež vítala uprchlíky, já jsem s Viktorem Orbánem v roce 2018 zarazil povinné migrační kvóty.
  3. Nechceme žádný multikulturní ekofanatický Pirátostán.

Jak to bylo?

Vlády sociální demokracie a ANO objektivně zvýšily životní úroveň statisícům lidí ve veřejném sektoru, který svými platy předběhl i ten privátní. Podstatnou příčinou nebyla jen dobrá vůle obou stran, ale především jedno z nejdelších období hospodářského růstu od druhé světové války. Shodou okolností začalo v roce 2013, když vláda přišla k moci.

Namísto velkých investic do infrastruktury šly tyto peníze většinově do spotřeby. Andrej Babiš tak vytvořil širokou skupinu svých stoupenců, která je za určitých okolností schopna ho potřetí podpořit. Navzdory zmatkům v době organizování proticovidových opatření. S tím jeho kritici nepočítají.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!