Andrej Babiš a Alena Schillerová v Poslanecké sněmovně.

Andrej Babiš a Alena Schillerová v Poslanecké sněmovně. Zdroj: Profimedia

18. 2. 2021 "A jak byste postupoval Vy, pane ministře? Nad tím často přemýšlím, když v této nelehké době procházím kolem tabla ministrů financí poblíž mé pracovny. Alois Rašín na ní má a navždy bude mít své čestné místo. Dnes od jeho smrti uplynulo 98 let."
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
15
Fotogalerie

Po nás potopa. Schillerová s Babišem ženou Česko do dluhové propasti

Česká republika by měla v příštím roce hospodařit s deficitem ve výši 390 miliard korun. Vyplývá to z prvotního návrhu státního rozpočtu, který představila ministryně financí Alena Schillerová. Je z něj patrné, že vláda Andreje Babiše zcela rezignovala na jakoukoliv konsolidaci veřejných financí a žene nás do dluhové propasti. Pokud bychom měli k současné situaci použít nějaký příměr, tak jako vyšité se tu hodí okřídlené rčení „po nás potopa“ od Jeane Antoinette de Pompadour, francouzské šlechtičny a milenky Ludvíka XV., jež žila v 18. století.

Ona současná situace českých veřejných financí totiž opravdu není růžová a místo plánování dalších obřích schodků by se slušelo šetřit a škrtat. V kostce proto ještě zopakujme několik čísel. Státní rozpočet v loňském roce skončil s deficitem 367,4 miliardy korun a pro letošní rok je plánovaný schodek 500 miliard korun. Je možné, že nakonec bude nižší, protože se v druhé polovině letošního roku očekává prudké ekonomické oživení. Nicméně už na konci května byla sekera letošního rozpočtu na rekordní hodnotě 255 miliard korun. A do toho teď Schillerová s Babišem přijdou s návrhem na dalších téměř 400 miliard korun nového zadlužení. Stamiliardy jen lítají a hezký obrázek České republiky jako jedné z nejméně zadlužených zemí EU je definitivně fuč. Brzy se může stát, že nám už nikdo levně nepůjčí, a navíc takzvaná dluhová služba rozpočtu bude polykat každým rokem stále více peněz, protože nominálně český dluh roste rychle jako bambus v tropické džungli.

Jistě, zdejší situaci ovlivnil koronavirus a nemalá část schodku jde na vrub výpadku daňových příjmů a kompenzacím podnikům a podnikatelům. Můžeme se dohadovat, zda výše poskytnutých plateb byla dostatečná či nikoliv, ale pomoc zavřeným firmám nikdo nezpochybňuje. Problém je však ten, že vláda do vyčíslené proticovidové pomoci zamíchala všechno možné i nemožné. Tedy i položky, které do ní nepatří. Když se pak odečtou, z deklarované vládní pomoci zbylo torzo. Dluh však zůstal.

Problém je jinde. Vláda si během krize osvojila poznání, že šetřit se nemusí a není to potřeba. Vydají se prostě dluhopisy a zvýší se dluh. Hotovo. Dělají to jinde, proč bychom to nedělali i my. Skrze tento doping pak rezignovala na úspory uvnitř státu, na redukci byrokracie a na zastavení rozmařilého rozhazování. A vzhledem k tomu, že je před volbami, tak se k tomu nemá ani nyní. Babiš a Schillerová dobře vědí, že předvolební průzkumy jim nehrají do karet, a reálně hrozí, že po volbách skončí ANO v opozici. Snaží se proto uplatit starobní důchodce několika stovkami navíc a drží při životě všechny nesystémové podpory jako dotované jízdné. Babiš dobře ví, že důchodci jsou jeho voličská záchrana, a na ostatní už kašle. To platí i o české ekonomice.

Až skončí volby a rozdají se křesla, bude velká inventura. I kdyby zůstal Babiš a spol. dál u moci, budou muset udělat velký manévr ve státních financích. Zvýšit daně a osekat některé výjimky či podpory. Oni to moc dobře vědí už teď, ale nechtějí strašit voliče. A pokud dojde ke střídaní mocenských garnitur, ocitne se Česko někde v situaci roku 2010, kdy po světové finanční krizi stát musel dávat do pořádku své finance. Lidé si museli utáhnout opasek, přišlo šetření a propouštění. Něco obdobného nepochybně přijde i tentokrát. Teď jde jen o to, kdo tuto nepříjemnou zprávu řekne lidem. Ludvík XV. prý tehdy prohlásil, ať problémy řeší jeho následovník. A totéž platí i pro Českou republiku. Jen zatím není jasné, kdo oním zvěstovatelem nepříjemné pravdy bude.

Video placeholde
Reflexe Kalouska a Stoniše: Babiš se Schillerovou nám chtějí namluvit, že jejich dluhy mají být naší mezigenerační solidaritou • Reflexe.cz