Zdroj: Reuters

Koronavirus jako čínská chřipka? Je moderní všude hledat rasismus, ale názvy mutací už nikomu nevadí

Tak jako teď nebylo slovo „mutace” populární od pozdních devadesátek, kdy frčeli želví ninjové a X-meni. Dnes má ale mnohem depresivnější kontext než dřív. O mutacích totiž teď slyšíme, hlavně když se nám někdo snaží vysvětlit, že existuje nová a zase o něco vražednější verze koronaviru. Vsadím se, že i můj otec, který před pětadvaceti obracel nad mými oblíbenými animáky oči v sloup, by teď dal nevím co, aby se mutace zase vztahovaly jenom na učitele bojových želv mistra Třísku. 

Loni jsme na přelomu jara a léta řešili GIGANTICKÝ morální problém. A sice, že by se smrtící chřipce, která vznikla v Číně, nemělo říkat čínská chřipka. Protože to by mohlo v lidech způsobovat negativní pocity vůči našim čínským přátelům. Já osobně bych si troufl tvrdit, že tahle země potřebuje víc negativních pocitů vůči Číně, ale… s tím se vždycky nesou určitá rizika. Hlavně to, že někteří naši spoluobčané přestanou Vietnamcům tykat a začnou je rovnou řezat násadami od lopat, protože myšlenkový koncept toho, že existuje víc asijských národností, je nad jejich chápání. 

Téma rasové nenávisti vůči Asiatům mimochodem převzali Američané, a jak mají ve zvyku, vytočili celé téma na jedenáctku. Možná jste zaregistrovali celebrity s asijskými kořeny, jak protestují proti nenávisti. #StopAsianHate a #HateIsVirus trendují doteď, což ale Amíkům nebrání neshazovat důchodce se šikmýma očima na silnici a křičet „Kung Flu!” 

Takže je pravděpodobně dobře, že jsme se užívání výrazu „čínská chřipka” vyhnuli. I když vás nejspíš stejně jako nás mrzí, že se z toho Čínská lidová republika vyvlékla poměrně lacino. Jediným řešením je přejmenovat zpětně koronavirus na komunistickou chřipku nebo totalitní horečku. Abychom adresovali, co nám Čína provedla, ale neměli na svědomí násilí vůči Asiatům a internetové maminy, které ostentativně vyhazují do koše desítky balíků čínských polívek. 

No. Slavně jsme tedy v roce 2020 zvítězili nad rasismem tím, že jsme přestali říkat „čínská chřipka”, a hned začátkem roku 2021 jsme celou tuhle těžce naučenou lekci pustili z hlavy a začali mluvit o britské, jihoafrické a kdejaké jiné mutaci. 

Já bych všechny ty mutace zakázala

Odkojen zmiňovanými animáky si nemohu pomoct, a když slyším sousloví „britská mutace”, vidím lidi, kteří v jedné ruce drží čaj, ve druhé ovčí puding a třetí rukou ukazují na mapě, co by ještě mohli kolonizovat. Při brazilské mutaci vám z nohy roste mičuda a ze zadku pestrobarevné karnevalové opeření. Jihoafrická mutace zase způsobuje, že vám na hlavě vyroste vzorkovník barev, aby bylo vždycky jasné, kam si můžete sednout v autobuse. 

A tak trochu mi trhá srdce, že neexistuje německá mutace, při které lidé cítí nutkání synchronně pochodovat ulicemi Norimberka… nebo lotyšská mutace, která nutí lidi hladovět a uctívat brambory. Nebo Alabama mutace, která způsobuje, že lidé nakupují zbraně a souloží s příbuznými. A vkládají prezidentům z východoevropských zemí dětské porno do počítače. 

Skutečnost je pochopitelně mnohem depresivnější. Britská mutace je pořád koronavirus, jenom nebezpečnější a nakažlivější. Stejně tak jihoafrická a brazilská varianta. Navíc se stále zkoumá, nakolik jsou které vakcíny vůči jakým verzím účinné. Jediná mutace, která funguje naprosto stejně v kontextu devadesátkových seriálů jako v reálu, je česká mutace. Protože ta není ničím unikátní a nic nemění.