Jedna z představ podoby lunární stanice Gateway

Jedna z představ podoby lunární stanice Gateway Zdroj: Archív

Gateway: Rodí se nástupce Mezinárodní vesmírné stanice

„Odpálili jsme to!“ I tak by se dal přeložit nadšený výkřik, jímž Jimi Russell z Glennova výzkumného střediska NASA okomentoval první úspěšný test iontového motoru pro novou kosmickou stanici Gateway. Mohl by se ale vztáhnout na celý program Artemis, který má Američany a jejich partnery přivést zpět na Měsíc. Letos startuje jeho první část Artemis I.

A významnou částí nového lunárního programu je právě stavba stanice Gateway, jež nahradí Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Ta je trvale osídlená lidmi už více než 20 let a jistou budoucnost má jen do roku 2024. Co s ní bude dál, je doslova ve hvězdách; NASA sice uvažuje o dalším prodloužení životnosti do roku 2028, ale není jisté, jestli bude mít dost prostředků, aby ji provozovala paralelně s programem Artemis.

Dlouho se zdálo, že logickým krokem po ISS je stálá základna na Měsíci, která by byla ideálním odrazovým můstkem pro lety do vzdálenějšího vesmíru. Nakonec se ale NASA rozhodla pro jakýsi půlkrok: stanici mezi Zemí a Měsícem. Projekt dostal jméno Lunar Gateway – Brána k Měsíci.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!