Koalice SPOLU: Pekarová Adamová (TOP 09), Fiala (ODS) a Jurečka (KDU-ČSL)

Koalice SPOLU: Pekarová Adamová (TOP 09), Fiala (ODS) a Jurečka (KDU-ČSL) Zdroj: Foto Blesk - Michal Protivanský

Karel Steigerwald: Politika žhavá jako rampouch

Politická scéna se zjednodušila. Podzimní volby nabídnou voličům dvě možnosti. Buďto levicově extremistický proruský konglomerát kolem Zemana, nebo superkoalici dvou demokratických koalic. Nic třetího v nabídce nebude.

Sociální demokracie to vzala šusem dolů jako nezkušený sjezdař, který neví, co ho čeká pod kopcem. Proč si členstvo myslí, že ji z bryndy vytáhne ta parta, která vede stranu už dlouho do mimoparlamentního úpadku, je záhadné. Asi myslí, že staré strany nikdy nezahynou. Je to omyl, nezahyne sociální ideologie, i když ani to není jisté, strany dělňáckého typu z období páry a oceli už většinou zahynuly.

Zkáza ČSSD postihuje především Babiše. Mizí mu spoluhráči, možná spíš spolupachatelé. Zatím se ho ještě drží čtvrtina voličů, ale ani ta do voleb nevydrží. Babišův rozklad nezavinil ani Antibabiš, ani Evropská komise, intriky nepřátel či kdo, zavinil si to sám. Do politiky vjel rychlostí tygra, úspěch založil na okamžitém a celoplošném obelhávání voličů, a hlavně, což sám dodnes nedoceňuje, na vlastní pochybné minulosti, v níž není jistá ani jeho čest, ani bezúhonnost, ba ani majetek, který má.

KSČM udivila veřejnost svým spojením s miliardářem, což je pro marxistickou stranu unikátní. Nejen stárnutím členstva, ale i tímto bizarním spojením je strana slavná svou stalinskou zastaralostí hnána vpřed, rozu­mějte dolů.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!