Premiér Andrej Babiš (ANO) v Partii na CNN Prima News (28.2.2021)

Premiér Andrej Babiš (ANO) v Partii na CNN Prima News (28.2.2021) Zdroj: Reprofoto CNN Prima News

Kajícnost s.r.o. aneb Andrej Babiš vysvětluje, proč sám premiér vydával tak zcestné rozkazy

S příchodem nového roku přišel premiér Andrej Babiš i s trošku novým vyjadřováním. Ubral na útočnosti a konfrontačním stylu, v jeho slovech se začaly objevovat náznaky omluv a kajícnosti. V tomto duchu se nesl jeho novoroční projev. A podobný pocit v divácích vzbuzoval i při svém vystoupení v nedělní Partii na CNN Prima News. Ale pořád je to Andrej Babiš.

Stačí dva příklady. „Reagovali jsme rychle,“ odmítl premiér námitky, že jeho vláda se nechala koronavirem opakovaně zaskočit. A příklad druhý, který se vlastně týká téhož: „Koncem srpna někteří odborníci říkali, že vir zeslábl.“ Neboli my jsme rozhodovali dobře, jen nám špatně poradili.

Odtud je už jen krůček k „těm, kteří měli přijít a nepřišli“, jak Andrej Babiš už dříve označil viníky liknavého premiérova rozhodování. Anebo přímo k člověku, který při první vlně epidemie přišel místo nich – tedy Pavlu Řehákovi z vedení pojišťovny Direct – ale tentokrát už ne. „I pan Řehák, když dělal predikci 30. srpna, tak se netrefil do toho října,“ postěžoval si premiér.

Samozřejmě, viníků je víc. „Stát nebyl připraven na kompenzace… Ti úředníci to nikdy nedělali.“ Neboli vláda včetně jejího předsedy jsou z obliga. Což se týká i jejích občas zmatečných nařízení. „Každý chce předvídatelnost. Tak nech mi někdo řekne, jak se budou lidi chovat.“ Což zatím panu premiérovi asi nikdo nedokázal říct.

Navíc téměř za každým rohem číhají nepřátelé. Jako například v jihlavské nemocnici, jejíž šéf zpochybnil možnost vytáhnout z jedné ampule šest dávek vakcíny proti koronaviru místo pěti. „Měl na sobě antibabišovské tričko, tak to neberte vůbec vážně,“ přinesl Andrej Babiš během debaty v Partii na Primě přesvědčivý argument. Ale proč zůstávat v půli cesty? „Pokud to pan ředitel v Jihlavě není schopen pro svoje občany zařídit, tak je to jeho problém…“ A je to.

No a aby bylo úplně jasné, že premiérova osobní integrita nebyla narušena, došlo i na několik testů divácké pozornosti. Například u jeho tautologického konstatování: „Jsme otevřená ekonomika. Vyvážíme 87 procent exportu…“ A nemohlo chybět ani ujištění, kdo to tu má všechno v rukách. V tomto případě, co se vakcinace týká: „Já jsem za to vzal zodpovědnost a já to řídím.“

I v tomto „firemním“ přístupu ale samozřejmě existují výjimky. Například, když se něco nepovede. Jako třeba překotné změny ve vyhlašovaných restrikcích koncem loňského srpna. „Byl jsem obviněn, že jsem do něčeho zasáhl. Do ničeho jsem nezasáhl,“ ujistil premiér. A své ujištění ještě následně ztvrdil neprůstřelným argumentem: „Jen jsem se vyjádřil.“ Tak jaképak copak?

Každopádně ať se premiér snaží sebevíc i svá vyjádření mírní, je to marný boj. Ostatně, jak si na Primě posteskl: „Když něco nebude fungovat, zase Babiš za to může, vždycky za to přeci může Babiš.“ Až se člověk musí ptát, jestli vůbec existuje nějaký nebabišovský svět.