Lídr rumunské anticovidové „zlaté“ strany AUR George Simion

Lídr rumunské anticovidové „zlaté“ strany AUR George Simion Zdroj: Profimedia.cz

Vzestup anticovidových stran: Pandemie koronaviru se stává „palivem“ populistických stran

Strana odmítající nebezpečí koronaviru získala v nedávných rumunských volbách více než devět procent. Je to nový politický trend?

Ještě na jaře se zdálo, že celoevropská epidemie koronaviru výrazně oslabuje různé protestní a populistické strany. Voliči během první vlny skoro ve všech zemích předvedli to, čemu se v angličtině říká „shluknout se kolem vlajky“, tedy nárůst podpory premiérů i vládních stran za časů krize.

S druhou celoevropskou vlnou koronaviru se ale zřejmě politická logika doby covidové začíná měnit. Jako první nespokojenost s covidovými podmínkami dokázala ve volební úspěch přetavit překvapivá kometa nedávných rumunských parlamentních voleb, kterou se stala nová protestní strana Aliance pro jednotu Rumunů, jejíž oficiální zkratka AUR znamená v rumunštině zlato.

 

Pusťte nás do kostela

Před volbami málo známá strana vsadila na vypjatý rumunský nacionalismus či myšlenku sjednocení Rumunska s Moldavskem. K volebnímu úspěchu jí ovšem pomohlo až něco jiného – její masívní kampaň na sociálních sítích, která se zaměřila na propagaci různých konspiračních teorií o současné celosvětové epidemii koronaviru, a hlavně odmítání vládních hygienických opatření, která jsou v Rumunsku podobná jako u nás.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!