Jak vyhlíží covidovou zimní sezonu slavné české středisko?

Jak vyhlíží covidovou zimní sezonu slavné české středisko? Zdroj: Zbyněk Pecák

Jak vyhlíží covidovou zimní sezonu slavné české středisko?
Jak vyhlíží covidovou zimní sezonu slavné české středisko?
Jak vyhlíží covidovou zimní sezonu slavné české středisko?
Jak vyhlíží covidovou zimní sezonu slavné české středisko?
Jak vyhlíží covidovou zimní sezonu slavné české středisko?
16
Fotogalerie

Zákaz, který postrádá smysl, ale páchá zbytečné škody. Ze skiareálů zmizeli lyžaři, nastoupili sáňkaři

V neděli vstoupila Česká republika do 5. stupně protiepidemické stupnice PES. Tímto krokem došlo i k uzavření lanovek a vleků v tuzemských lyžařských areálech. Návštěvnický ruch v nich to vůbec neomezilo či neumrtvilo. Spíš naopak. Místo lyžařů na vesměs uměle zasněžené svahy jen nastoupili lidé se sáňkami a pekáči, či nadšenci, kteří si své nádobíčko na svah klidně vynesli na zádech. Provozovatelé mnoha areálů navíc využili mrazivého počasí a začali masivně zasněžovat. Když se na to člověk podívá selským rozumem, nemůže si nemyslet, že současný stav postrádá smysl a logiku. A navíc páchá zbytečné škody.

Poté, co vláda uzavřela hotely a restaurace, přišly na horách na řadu další obchody a lyžařské areály. Zimní turistický průmysl dostal definitivní ťafku. Obzvlášť nyní, když má úplně tu nejlukrativnější sezonu. Například v Krkonoších proto v neděli horskými středisky projíždělo „pohřební auto“ v rámci protestní akce Rakev pro Krkonoše, skrze níž podnikatelé, restauratéři, ale i provozovatelé vleků informovali, že současný stav je hřebíčkem do rakve podnikání v nejvyšších českých horách. Nic na tom neměnila skutečnost, že ve stejnou dobu na krkonošských svazích dováděly stovky či tisíce sáňkařů a jezdců na bobech či dalších zimních jezdítkách. Ti si užívali zimu po svém, akorát místní podnikatelé z toho neměli nic tedy. Tedy s výjimkou těch, kteří poblíž nabízeli omezené občerstvení z výdejových okének.

Vláda sice zpřísnila protiepidemické podmínky, ale pohyb na čerstvém vzduchu nezakázala. Lyžaři nemohou lyžovat, lidé na sáňkách však jezdit z kopce mohou. Lanovky vyvezou na vrcholky turisty, ale pouze s běžkami nebo pro potřeby pěší turistiky. Navíc pokud se za pár dní umoudří počasí a ve vyšších partiích nasněží více sněhu, vtrhnou do bílé stopy tisíce běžkařů.

Nikdo nezpochybňuje snahu vlády o omezení šíření viru, opatření je však potřeba činit s rozumem a systematicky. V této oblasti se však zjevně tak neděje. Výsledkem bude, že na horách bude i nadále čilý ruch, protože řada lidí zde má příbuzné, známé či víkendové byty a nebo si sem z rozumné dojezdové vzdálenosti přijede. Místní podnikatelé však budou sedět s rukama v klíně, čerpat omezenou podporu, která bude zlomkem jejich obvyklých výdělků a řada z nich spíš začne uvažovat, že své podnikání ukončí. A to je ten nejhorší scénář pro tuzemské hory.

Podtrženo sečteno, stejně jako vláda kdysi povolila otevření květinářství před dušičkami či hobbymarketů na jaře, nyní by měla zvážit, zda lockdown skiareálů není zbytečně brutální a nesystematické opatření. Lidi z nich nezmizí, protože jsou venku na čerstvém vzduchu, většinou v omezených skupinkách. Ať zde platí přísná hygienická opatření a tak dále, ale uzavření areálů v zimě bych přirovnal k vylití vaničky, se kterým došlo i k vylití dítěte.