Premiér Andrej Babiš (ANO)

Premiér Andrej Babiš (ANO) Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Karel Steigerwald: Babiš končí. Nová Rada ČT věří, že vydrží věčně

Nový předseda Rady ČT vyjádřil svůj program stručně: „ČT vystupuje proti vládě. Chci to změnit“. Nechápu, proč tak prostomyslně vyhlašuje, že bude dělat, co dělat nesmí. Už za tohle by ho měli vyhnat.

Rada ČT ovšem nebyla zřízena, aby hájila vládu, nýbrž aby hájila svobodu a nikoliv vládní diváky, nýbrž diváky všeho druhu, neboť ČT není majetkem vlády, ani Rady. Nejspíš je všelidovým majetkem, čili ji vlastní zákony, podle kterých žije. Vládu máme menšinovou, s podporou komunistů. Předseda Rady chce, aby Čt umlčela kritiky a stala se televizí, která vystupuje pro vládu menšiny. Ale nemusíme všelijak okolkovat a slovíčkařit, změny v Radě  ČT mají jediný cíl: získat pro Babiše takový vliv, aby byl v ČT hájen jako v médiích, která si už koupil. ČT na prodej není, ale stačí, když bude pro Babiše pracovat Rada ČT. A pořídit si Radu je mnohem levnější, než kupovat například celý deník.

Ale Rada to nemá jednoduché.  Běží závod s časem. Stihne ČT zkrotit dřív, než budou volby? Kvaltuje k ovládnutí ČT, ale také ke svému konci. Je to bláhové, jako kdyby si lidé na Titaniku říkali, vzhůru blíž k ledovci. Členové Rady věří, že Babiš bude u moci věčně a věčné budou i jejich kariéry a funkce. Žel, ledovec je blízko.

Za Babiše si dosaďte krycí formaci: ANO, SPD, ČSSD a KSČM. To je teď vládnoucí politická síla. Až padne, budou členové rady, ač se ohánějí tím, že byli demokraticky zvoleni, marně hledat psa, který by si od nich vzal kůrku.