Ministr Blatný: Bude nám lhář platný? Jak Reflex spustil kauzu, která odhalila charakter nového ministra zdravotnictví

Ministr Blatný: Bude nám lhář platný? Jak Reflex spustil kauzu, která odhalila charakter nového ministra zdravotnictví Zdroj: Zbyněk Pecák

Ministr zdravotnictví Jan Blatný po jednání vlády 2. 11. 2020
Tisková konference po jednání vlády: ministr školství Robert Plaga a ministr zdravotnictví Jan Blatný
Tisková konference po jednání vlády: ministr školství Robert Plaga a ministr zdravotnictví Jan Blatný
Tisková konference po jednání vlády: ministr zdravotnictví Jan Blatný
Blatný poprvé ve Sněmovně: Opatření zabírají, ale musí trvat dál. A striktně se dodržovat
12
Fotogalerie

Ministr Blatný: Bude nám lhář platný? Jak Reflex spustil kauzu, která odhalila charakter nového ministra zdravotnictví

Ministr lhář. Ministr packal. Ministr, který zbyl. Pokud by padesátiletý brněnský hematolog Jan Blatný opustil post šéfa resortu zdravotnictví teď, tedy po prvním týdnu ve funkci, zůstal by většině lidí v paměti právě tak. Dva dny zapíral, že před dvěma lety podepsal petici proti Andreji Babišovi. V přímém přenosu předvedl, že neví, co udává reprodukční číslo R (jeden z klíčových ukazatelů epidemie). A k tomu všemu je od začátku jasné, že mu premiér funkci nabídl až poté, co ji odmítlo několik kandidátů, které by v ní viděl raději.

Aby toho nebylo málo, snaží se Blatný dál hrát hloupou hru, že není politik, ale odborník, který přišel jen pomoci s řešením koronakrize. To je naprostý nesmysl – jako ministr bez diskuse je vrcholným politikem. K tomu se ale dostaneme později, teď pojďme od začátku.

Blatného si Babiš vybral, když před dvěma týdny prasklo na jeho předchůdce Romana Prymulu, že nedodržoval vlastní protiepidemická nařízení. Jak premiér na neznámého zástupce ředitele Fakultní nemocnice v Brně přišel? Těžko. Nejprve totiž místo neúspěšně nabízel řediteli VFN Praha Davidu Feltlovi, řediteli brněnské fakultky Jaroslavu Štěrbovi a uvažoval i o dalších jménech. Právě Štěrba mu ale jako náhradníka za sebe nabídl svého náměstka Blatného. Tomu stačila na rozmyšlení cesta autem z Brna do Prahy a Babišovi kývl.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!