Premiér Andrej Babiš (ANO)

Premiér Andrej Babiš (ANO) Zdroj: Reprofoto Facebook

Andrej Babiš
Ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády ohledně dalších opatření proti šíření koronaviru (21.10.2020)
Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády ohledně dalších opatření proti epidemii koronaviru (21.10.2020)
Andrej Babiš na summitu EU v Bruselu (15.10.2020)
Andrej Babiš na summitu EU v Bruselu (15.10.2020)
13
Fotogalerie

Karel Steigerwald: Pohár důvěry v Babiše přetéká

Rozhodující pro existenci vlád nejsou jen hlasy voličů a koaliční dohody. Důležitá je také „politická atmosféra“, jakýsi neurčitý pocit, který lidé sdílejí.

Je ohraničen pojmy důvěra a nedůvěra, lhostejnost a nadšení, láska a nenávist, rozum a nerozum. Vlády se pohybují mezi těmito mantinely, ale jejich pozice se mění a mění se i ty mantinely. Něco je prostě v povětří, ledy se hnou, a když se v povětří hnou ledy, pohnou se i preference a pozice vlády. Za preferencemi se hnou i volební hlasy a tytam jsou náhle bezpečné vládní pozice.

Je to ve vzduchu

Taková chvíle nastala právě teď. Premiér Babiš se diví Antibabišovi a bude se patrně divit víc a víc. Důvěrou voličů v Babiše neotřáslo jeho angažmá u StB ani krkolomné podnikatelské tahy na hraně zákona. Estébáctví se dnes považuje za něco staromódního, co snad ani nebylo. Babišovu podezřelou minulost, včetně trestního stíhání, byť zamrzlého, jeho voliči sedm let odpouštějí. Stejně jako blízké spojenectví s KSČM. Procházel kupodivu i stále sílící proud státních dotací do hrdla Agrofertu, byť ty dotace připomínají spíše lup. I to český volič, proslulý závistí, odkýval. Každé z těch čtyř témat by méně oprsklému politikovi dávno zlomilo krk. Babiš si zvykl, že je člověk s neomezenými možnostmi. Bylo marno říkat: Nevolte ho, bere vám peníze. A cítíte dnes tu změnu?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!